Professori Kristian Gullichsenista SAFAn kunniajäsen

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA on kutsunut professori, arkkitehti Kristian Gullichsenin kunniajäsenekseen. Asiasta päätti SAFAn liittovaltuusto 10.12.2012. SAFAn kunniajäseneksi kutsutaan henkilöitä, jotka ovat huomattavalla tavalla edistäneet liiton tarkoitusperiä, suomalaista arkkitehtuuria sekä suomalaisen arkkitehtuurin näkyvyyttä.

Tunnetaan Stockmannin tavaratalon laajennuksesta ja Suomen Tukholman suurlähetystöstä

Professori Kristian Gullichsenin (s. 1932) merkitys suomalaisen arkkitehtuurin kehitykseen on kiistaton. Hänen modernismin perinteeseen yhdistettävä arkkitehtuurinsa on saanut paljon arvostusta sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Kun kriitikot analysoivat hänen töitään, toistuvat viittauksina muun muassa nimet Aalto, Le Corbusier, Bryggman, Asplund ja Loos. Hyvä mittakaavan taju, selkeys ja tilannetietoisuus luonnehtivat Gullichsenin suunnittelemia taloja.  

Kristian Gullichsenin merkittävimmät suunnitelmat syntyivät 1980-luvulla yleensä arkkitehtuurikilpailujen tuloksena. Kauniaisten kirkko (1983) ja Kulttuurikeskus Poleeni Pieksämäellä (1989) ilmentävät Gullichsenin persoonallista tyyliä. Pääkaupungin keskeisellä paikalla sijaitseva Stockmannin tavaratalon laajennus (1989) on julkisuudessa näkyvin hänen suunnitelmista. 2000-luvun myöhäisvaiheen toteutuksia ovat muun muassa Suomen suurlähetystö Tukholmassa (2002) ja yliopiston kirjasto Lleidassa (2004) Espanjassa.

Suunnittelutyönsä ohella Gullichsen on opettanut arkkitehtuuria muun muassa Helsingin teknillisessä korkeakoulussa sekä Pennsylvanian ja Houstonin yliopistoissa. Lisäksi hänelle on myönnetty Prince Eugen Medal Ruotsista (2004) ja Grande Medaille d’Or Foundation de l’Académie d’Architecture Paris Ranskasta (2007). Suomalaisista kunnianosoituksista voi mainita taiteilijaprofessuurin 1988–1993, Pro Finlandian 1996 ja Betonipalkinnot vuosilta 1990, 1996 ja 2004.

Arkkitehtuurin valtiopalkinto Kristian Gullichsenille myönnettiin vuonna 1978. Hän on myös Ruotsin kuninkaallisen taideakatemian jäsen.

Gullichsen valmistui arkkitehdiksi Helsingin teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1961, ja samana vuonna hän perusti oman toimiston. Vuonna 1973 Gullichsen, Erkki Kairamo ja Timo Vormala perustivat yhdessä Arkkitehdit Ky:n. Vuodesta 1994 alkaen toimisto on jatkanut nimellä Gullichsen Vormala Arkkitehdit.

SAFAn kunniajäseneksi kutsuminen ajoitetaan liiton merkkivuosiin. Tänä vuonna tuli kuluneeksi 120 vuotta Suomen ensimmäisen järjestäytyneen arkkitehtiyhdistyksen, Arkitektklubbenin perustamisesta. Suomen Arkkitehtiliitto SAFA perustettiin vuonna 1919 Arkitektklubbenin pohjalta. Arkkitehtiliiton aiempia kunniajäseniä ovat muun muassa arkkitehdit Juhani Pallasmaa, Steven Holl, Gunnel Adlercreutz, Juha Leiviskä ja Charles M. Correa.

Lisätietoja:
Esko Rautiola, puheenjohtaja, SAFA, puh. 044 271 7181
Paula Huotelin, pääsihteeri, SAFA, puh. 040 556 2827

s-posti: etunimi.sukunimi@safa.fi

Hae sivustolta: