Otto-Iivari Meurman -palkinto 2020 yliarkkitehti Leo Kososelle

Suomen Arkkitehtiliitto myöntää vuoden 2020 Otto-Iivari Meurman -palkinnon yliarkkitehti Leo Kososelle, joka on toiminut ansiokkaasti kaupunkisuunnitteluteorian kehittäjänä sekä käytännön työssä kaupunkisuunnittelijana. Palkinto jaettiin Helsingissä 5.10. pidetyssä tilaisuudessa.

– Leo Kosonen on ansioitunut kaupunkisuunnittelija, joka on kyennyt keskisuuressa suomalaisessa kaupungissa havaitsemansa pohjalta luomaan kansainvälistä mielenkiintoa herättäneen kaupunkisuunnitteluteorian. Kosonen on kuntakaavoittajana onnistunut kotikaupungissaan Kuopiossa edistämään hyvää elinympäristöä, teoreettisiin ajatuksiinsa pohjaten. Yliarkkitehti Kososen pitkäjänteinen toiminta innovatiivisen ja laadukkaan yhdyskuntasuunnittelun hyväksi ansaitsee tulla palkituksi, palkintolautakunnan puheenjohtaja Kirsti Reskalenko perustelee valintaa.

Leo Kosonen on tunnettu teoreettisesta mallistaan, joka tunnistaa kaupungeissa kolme kudosta, Three Urban Fabrics, jalankulkukaupungin, joukkoliikennekaupungin ja autokaupungin.  Keskeisimpänä kaupunkia muovaavana tekijänä teoria tunnistaa kotiperäisen liikkumisen, joka tapahtuu päivittäin noin yhden tunnin mittaisen aikabudjetin puitteissa. Teoria arvostaa erityisesti olemassa olevia jalankulku- ja joukkoliikennekaupungin järjestelmiä ja keskittyy niiden tunnistamiseen, analysointiin ja kehittämiseen.

Kuopion mallin kehittäjä

Yliarkkitehti Leo Kosonen on erittäin kokenut kaupunkisuunnittelija, joka on työskennellyt erilaisissa kaavoitustehtävissä 35 vuotta – 25 vuotta Kuopiossa toimien 15 vuotta kaavoituspäällikkönä. Työssään yleiskaava-arkkitehtina hän kehitti Kuopion mallina tunnetun kaupunkisuunnittelukonseptin.

Mallin mukaisia Kososen suunnittelemia kohteita ovat Kuopion kävelykeskusta Alatori-hankkeineen, uusi Sataman kaupunginosa, Särkilahden ja Pihlajalaakson bussikaupunginosat sekä Kuopion kehityksen kannalta tärkeä Saaristokaupunki, jonka keskustaan yhdistää hienosti toteutettu Saaristokatu taiteen kaavoineen. Kuopion arkkitehtuuripoliittisten ohjelmien (2007 ja päivitetty ohjelma 2017) laadinnassa Kosonen on ollut keskeinen tekijä.

Leo Kosonen jatkaa edelleen työtään kaupunkitutkijana. Työn tuotteena on syntynyt muun muassa australialaisten tutkijoiden Peter Nymanin ja Jeffrey Kenworthin kanssa kirjoitettu uusi julkaisu Theory of Urban Fabrics. Kosonen on osallistunut useisiin tutkimushankkeisiin, joissa on sovellettu kaupunkikudokset tunnistavaa ajattelutapaa.

 

Lisätietoja:

–       Kirsti Reskalenko, pj, Otto-Iivari Meurman -palkintolautakunta, p. 044 3307480

–       Leo Kosonen, yliarkkitehti, p. 050 559 5804

Hae sivustolta: