Nuoren arkkitehdin Wuorio-palkinto Lassi Luotoselle

Suomen Arkkitehtiliitto on myöntänyt vuoden 2019 Wuorio-palkinnon Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitokselta valmistuneelle Lassi Luotoselle diplomityöstä Puurakenteinen pienpanimo – Uudisrakennus Ruosniemen panimolle.

Palkinto myönnetään vuosittain ansiokkaimmaksi arvioidun diplomityön tekijälle.

– Suunnitelmassa rakennetaan Ruosniemen panimon uusi rakennus Telakkarantaan. Vanhan tehdasmiljöön vanha ja uusi arkkitehtuuri täydentävät kauniisti toisiaan. Tuotanto, myymälä, ravintolatoiminnan näkeminen ja aistiminen luo asiakkaalle mielenkiintoisen kokemuksen oluen valmistuksesta ja nauttimisesta, kertoo palkinnon saajan valinnut arkkitehti Pekka Mäki (Sigge Arkkitehdit).

– Työ on varmaotteinen ja ammattitaidolla laadittu. Se tuo puurakentamista esille hienolla, luontevalla tavalla. Sijoittuminen Helsingin Telakkarannan yhteyteen toimii hyvin. Panimo loisi matkailullisen lisän Telakkarannan miljööseen vahvistaen sen identiteettiä. Soisi, että työ toteutetaan esitettyyn paikkaan, Mäki perustelee valintaa.

Lassi Luotosen työn valvojana toimi professori Pekka Heikkinen ja ohjaajana arkkitehti Willem van Bolderen.

Pienpanimo elävöittää kaupunkikulttuuria

Lassi Luotosen diplomityön aihe syntyi kiinnostuksesta puurakentamiseen.

– Idea puurakenteisesta pienpanimosta urbaanissa ympäristössä oli erityisen ajankohtainen, koska Suomessa on tällä hetkellä ilmeinen pienpanimobuumi ja olutkulttuuri tuntuu kukoistavan. Kaupunkirakenteeseen ja kaupunkikuvaan sopivia uusia pienteollisuusrakennuksia ei juuri ole viime aikoina suunniteltu. Halusin tutkia, miten tällainen ”lähituotantolaitos” puurakenteisena sopii keskustaympäristöön, miten se istuisi vahvan identiteetin omaavalle telakka-alueelle ja mitä kaikkea se voisi tuoda lisää urbaaniin ympäristöönsä, Luotonen kertoo.

Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksiköstä parhaaksi valikoitui Aki Markkasen diplomityöUtö: Piilopaikka arjelta – retriittiarkkitehtuuria ulkosaaristoon. Työ tarjoaa hyvät puitteet toteuttaa hiljaisuuden arkkitehtuuria luontevasti saaristomaisemaan.

Tampereen yliopiston arkkitehtuurin yksikön parhaaksi nousi Olli Pasasen diplomityöTilavampien asuntojen aika? – Muunneltava asuinkortteli Helsingin Alppilaan. Siinä esitellään asumisen historiaan peilaten vaihtoehtoja erilaisista asuntopohjista.

 

Lisätietoja:

– Pekka Mäki, p. 040 5441794

– Lassi Luotonen, p. 050 564 0342

Hae sivustolta: