Kestävän kehityksen TunnustusPAANU Arkkitehtitoimisto Livadylle

Arkkitehtitoimisto Livady palkittiin TunnustusPAANU -palkinnolla 2020 pitkäjänteisestä työstä perinteisten ja kestävien rakennustapojen parissa. Kuva: Case talo Suomi, Zero Arctic -tutkimushanke, Arkkitehtitoimisto Livady

Suomen Arkkitehtiliitto on myöntänyt kestävän kehityksen TunnustusPAANUn 2020 Arkkitehtitoimisto Livadylle. Tunnustus myönnetään pitkäjänteisestä työstä perinteisten ja kestävien rakennustapojen parissa. 

– Jo kolmen vuosikymmenen ajan Livady on perehtynyt perinteisiin rakennusmateriaaleihin, -tapoihin ja käsityötaitoihin ja soveltanut niitä ansiokkaasti korjaus- ja uudisrakentamiskohteissa, tunnustuksen saajan valinneen Eko-SAFAn puheenjohtaja Jonna Taegen perustelee valintaa.

– Livady on laatinut lukuisia rakennus- ja kulttuurihistoriaselvityksiä ja tehnyt uraauurtavaa työtä esimerkiksi keskiaikaisten kirkkojen puisten kattorakenteiden tutkimuksessa ja korjaamisessa. Historiallisesti merkittävien ympäristöjen kehittämiseksi Livady on toteuttanut laajoja konseptisuunnitelmia ja korjaustapaohjeita. Livady on osallistunut aktiivisesti korjausrakentamista koskevaan keskusteluun ja kehittämistyöhön ja ollut mukana muun muassa painovoimaisen ilmanvaihdon edistämisessä, Taegen kertoo.

Kestävää asumista arktisille alueille

Livadyn viimeisimpiin projekteihin on kuulunut Zero Arctic -tutkimushanke, jossa tavoitteena oli kehittää hiilineutraalin ja kestävään asuinrakentamisen konsepteja arktisille alueille. Ilmastonmuutoksen vaikutukset tulevat kohdistumaan erityisen voimakkaasti juuri maapallon pohjoisimmille alueille. 

Tutkimus osoitti, että arktisten alkuperäiskansojen perinnerakentaminen voi tarjota oppeja tulevaisuuden kestävälle rakentamiselle. Keinoihin kuuluvat muun muassa siirtokelpoisuus, kevyet ja uusiutuvat paikalliset materiaalit sekä sisätilojen jakautuminen eri lämpövyöhykkeisiin. Hankkeen tapaustutkimuskohteet sijoittuivat Japaniin, Kanadaan ja Suomeen. Livady suunnitteli suomalaisen tapaustutkimustalon, toimi rakennusperinteen asiantuntijana ja oli osavastuussa raportin laatimisesta.

Livady sai Arkkitehtuurin valtionpalkinnon vuonna 2016 valtavirrasta poikkeavalla, eettisellä ja historiaa kunnioittavalla työllään. Livady on elvyttänyt puurakentamisen perinnettä ja jakanut keräämäänsä monipuolista tietoa myös muille rakennusalan toimijoille muun muassa korkeakoulujen opetuksessa ja leireillä. Livady on toiminut rohkaisevana esimerkkinä monille nuoremmille arkkitehtitoimistoille.

Lisätietoja:

  • Jonna Taegen, p. 050 351 6992
  • Juulia Mikkola, p. 09 639 783

SAFA myöntää vuosittain tunnustuspalkinnon, jonka tarkoituksena on nostaa esiin hyviä esimerkkejä kestävän kehityksen toteuttamisesta rakennusalalla sekä lisätä keskustelua ekologisen rakentamisen tilasta. Tunnustus myönnetään yritykselle, yhteisölle tai yksityiselle henkilölle, joka toiminnallaan on edistänyt kestävän kehityksen toteutumista rakennetussa ympäristössä. Tunnustuksen saajan valitsee ehdotusten joukosta raati, jonka muodostavat kestävän kehityksen alaosaston EKO-SAFAn johtokunta sekä SAFAn hallituksen edustaja. TunnustusPAANU muutettiin vuonna 2014 kiertopalkinnoksi.

 

Hae sivustolta: