Hesa-SAFAn kannaotto: Maxim-elokuvateatteri on elävää kulttuurihistoriaa

Kannanotto / tiedoksi lehdistölle 13.2.2015

Maxim-elokuvateatteri on elävää kulttuurihistoriaa

Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen on ilmoittanut aikeistaan purkaa Kluuvikatu 3:ssa sijaitseva elokuvateatteri Maxim ja korvata nykyinen rakennus hotellilla, tarkoituksenaan kasvattaa kiinteistöstä saamaansa tuottoa.

Kyseessä on koko Suomen vanhin yhtäjaksoisessa käytössä ollut elokuvateatteri, joka avattiin vuonna 1909. Alkuperäinen rakennus korvattiin 1974 uudisrakennuksella, jonka suunnitteli lukuisten elokuvateattereiden suunnittelijana tunnettu arkkitehti Eliel Muoniovaara. Uudistuksen yhteydessä historiallinen teatterisali säilytettiin uuden kokonaisuuden osana, samalla kun teatterin paikkamäärä kasvatettiin yli kaksinkertaiseksi vanhan salin päälle rakennetun uuden ykkössalin myötä. Syntynyt kokonaisuus on toimiva ja arkkitehtonisesti arvokas. Helsingin vanhassa kaupallisessa keskustassa oleva Maxim on nykyisin kaupungin ainoa yksinomaan elokuvateatteriksi suunniteltu rakennus ja vieressä sijaitsevan, rakennuslailla suojellun Fazerin kahvilan kanssa se on osa helsinkiläisten rakennettua muistia.

Voimassa oleva asemakaava vuodelta 1971 määrää kiinteistön pääkäyttötarkoitukseksi elokuvateatteritoiminnan, lisäksi vanha sali on kaavassa erikseen suojeltu. Elokuvateatteritoiminta on ollut kannattavaa ja teatterin nykyisen vuokralainen on ilmoittanut halukkuudestaan jatkaa toimintaansa Maximin tiloissa. Elokuvien maahantuojat ovat korostaneet Maximin tärkeyttä laatuelokuvan näyttämönä. Kaupalliset edellytykset toiminnan jatkumiselle siis ovat olemassa. Elokuvateatterin lopetusuhan tultua julki teatteria puolustamaan on syntynyt kansanliike, joka on kerännyt jo yli 14500 tukijaa.

Ilmarinen on julkisuudessa esittänyt kompromissina ratkaisua, jossa suojeltu vanhempi sali voisi säilyä elokuvateatterikäytössä ja sen viereen mahdollisesti rakennettaisiin uusi, selvästi pienempi sali. Tämä ratkaisu ei turvaa toiminnan jatkumista, koska elokuvateatterin asema heikentyy ja sen kaupallisen toiminnan mahdollisuudet pienenevät. Ratkaisu myös sivuuttaisi Muoniovaaran suunnitteleman rakennuskokonaisuuden arvon. Lisäksi kulttuuritoiminnan karsiminen keskustassa rikkoo yleiskaavatasolla esitettyä periaatetta vastaan, jonka mukaan Helsingin kaupunki pyrkii turvaamaan monipuoliset palvelut ja elävän katuympäristön erityisesti kaupungin ydinalueilla.

Pidämme parhaana, että elokuvayleisön suosima, arkkitehtuuriltaan onnistunut ja kaupunkielämää rikastuttava rakennus saa jatkaa nykyisessä käytössään.

Suomen arkkitehtiliiton Helsingin ja Uudenmaan paikallisosaston (Hesa-SAFA) johtokunta (Hyväksytty Hesa-SAFAn johtokunnan kokouksessa 5.2.2015)

Lisätietoja:

– Kirsti Rantanen, pj, Hesa-SAFA, p. 041 516 5658

– Hannu Salmi, johtokunnan jäsen, Hesa-SAFA, p. 050 300 5123

Hae sivustolta: