Elokuvaohjaaja Virpi Suutarille Arkkitehtuurin ansiomerkki

Virpi Suutari
Virpi Suutari. Kuva: Tarja Nurmi.

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA on myöntänyt Arkkitehtuurin ansiomerkin elokuvaohjaaja Virpi Suutarille Arkkitehtipäivillä 7.5. Ansiomerkki myönnetään Virpi Suutarin ansiokkaan Aalto-dokumenttielokuvan johdosta. Elokuvan ensi-ilta oli syyskuussa 2020.

– Virpi Suutari on työssään edistänyt merkittävällä tavalla suomalaisen arkkitehtuurin tunnettuutta ja korkealuokkaisen ympäristön arvostusta. Erityisen ansiokasta on se, miten Suutari nostaa elokuvan keinoin esiin hyvän rakennetun ympäristön merkityksen ihmisten hyvinvoinnille, SAFAn puheenjohtaja Henna Helander sanoo. 

– Elokuva onnistuu avaamaan sekä uusia näkökulmia Aaltojen suunnittelutyöhön että muodostamaan kuvan modernin arkkitehtuurin läpimurrosta ja kehityksestä ja arkkitehdin työstä ylipäänsä.

Suutarin elokuvassa arkistokuva, tämän päivän haastattelut sekä tarkat ja viipyilevät kuvat mestariteoksista yhdistetään upeaan Sanna Salmenkallion säveltämään musiikkiin. Elokuva perustuu laajaan taustatyöhön ja nykypäivässä kuvattuun materiaaliin.  Sitä varten on haastateltu Aaltojen läheisiä ja kansainvälisiä huippututkijoita eri puolilla maailmaa. Dokumentti kuljettaa katsojan kiehtovalle matkalle Aaltojen rakkaustarinaan ja heidän ajatteluunsa ikonisten teosten taustalla.

Elokuvassa vieraillaan monissa Suomen Aalto-kohteissa Helsingissä, Imatralla, Jyväskylässä, Rovaniemellä, Seinäjoella ja Säynätsalossa sekä Venetsian Paviljongissa, Viipurin kirjastossa ja Cambridgessa. Matkalla kohdataan myös Rockefellerit, Le Corbusier sekä monia muita legendaarisia kulttuurihahmoja.

– Kotikaupungissani Rovaniemellä Alvar Aalto oli suorastaan sankari. Se, että meillä oli hienoja rakennuksia sekavassa sodanjälkeisessä kaupungissa, oli kaikkien ylpeyden aihe. Rovaniemen kirjasto oli oma luksusolohuoneeni. Ajattelin: ”Minäkin omistan palasen tällaista.” Jo lapsena käsitin olevani paikassa, jossa on erityistä kauneutta, Suutari kertoi syyskuussa 2020 Arkkitehtiuutisille antamassaan haastattelussa.

Arkkitehtuurin ansiomerkki myönnettiin SAFAn palkinto- ja mitalityöryhmän esityksestä.

 

Hae sivustolta: