Bryggman-apuraha 2016 Tuulikki Tanskalle

Julkaisuvapaa perjantaina 21.10. klo 11

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myöntää nuoren arkkitehdin Bryggman-apurahan 2016 arkkitehti Tuulikki Tanskalle. Apuraha myönnetään Tanskan ansioista algoritmiavusteisen suunnittelun, opetuksen ja tutkimuksen parissa. Apuraha myönnetään lisäksi tutkimuspainotteiseen projektiin, jonka tavoitteena on kehittää suunnittelijoiden ja tuotannon välistä kommunikointia sekä toteuttaa yhteistyökumppanien kanssa massakustomoitu puurakentamiseen soveltuva tuote.

Apurahan jakoi SAFAn varapuheenjohtaja Janne Teräsvirta 21.10. Turun Linnassa järjestetyssä tilaisuudessa.

Tuulikki Tanska on suunnittelutoimisto MUUANin perustajaosakas ja algoritmisten suunnittelu- ja tuotantometodien kehitykseen sekä puurakentamiseen erikoistunut arkkitehti. Hän on työskennellyt Oulun Yliopiston arkkitehtuurin osastolla tutkimusprojekteissa sekä kehittämässä algoritmisten suunnittelumenetelmien opetusta. Yhteistyössä arkkitehti Toni Österlundin kanssa hän on toteuttanut useita kokeellisia puurakenteita ja paviljonkeja. Tuulikki Tanska työskentelee tällä hetkellä oman toimistonsa lisäksi ALA arkkitehdeillä mm. Helsingin keskustakirjaston suunnittelussa.

– Rakennusalalla voitaisiin hyödyntää nykyistä enemmän digitalisaation ja algoritmisen suunnittelun tarjoamia mahdollisuuksia. Haluan olla mukana viemässä suunnittelun ja tuotannon tehokkuutta parhaalle mahdolliselle tasolle sekä etsiä ratkaisuja suunnittelun ja tuotannon välisen kommunikaation parantamiseksi. Nyt on oikea aika etsiä myös tutkimuksen keinoin uusia rakennustapoja ja alkaa luoda sen mahdollistamaa uutta arkkitehtuuria, Tuulikki Tanska sanoo.

Rakennusala digitalisaation murroksessa

Projekti jatkaa Tanskan diplomityön teemoja keskittyen erityisesti käytännön toteutusprosesseihin. Diplomityössään Tanska tutki geometrisen optimoinnin menetelmiä arkkitehtisuunnittelussa sekä puurakenteiden ongelmakenttää kaksoiskaarevalla muodolla. Tanska sai SAFAn myöntämän nuoren arkkitehdin Wuorio‐palkinnon diplomityöstään Geometrisen optimoinnin menetelmät arkkitehtisuunnittelussa – Algoritmiavusteisesti suunniteltu puurakenteinen uimahalli Oulun Linnanmaalle vuonna 2014.

– Mielestäni digitalisaation murroksessa oleva rakennusala tarvitsee arkkitehdin ammattikunnan roolin määritelmän tarkennusta ja arkkitehdin määrätietoista uusien digitaalisten prosessien hallintaa sekä johtamista rakennushankkeissa, Tanska sanoo.

Nuoren arkkitehtuurin forum Turussa 21.-22.10.

Turussa järjestetään Erik Bryggmanin syntymän 125-vuotisjuhlavuoden osana 21.-22.10.2016 ensimmäinen Nuoren arkkitehtuurin forum. Apuraha luovutetaan perjantain seminaaripäivän alkajaisiksi. Apurahan saajan lisäksi seminaarissa kuullaan puheenvuoroja myös aiemmilta Bryggman apurahan saajilta, Anu Puustiselta (Avanto Arkkitehdit) ja Vesa Oivalta (Anttinen Oiva Arkkitehdit) sekä Bryggman -kirjan syksyllä julkaisevalta Mikko Laaksoselta. Lauantaina 22.10. klo 10-14 ohjelmassa on opastettu kiertokävely merkittävään turkulaiseen arkkitehtuurin, jota eri aikojen nuoret arkkitehdit ovat kaupunkiin luoneet.

Lehdistön edustajat ovat tervetulleita osallistumaan Nuoren arkkitehtuurin forumiin.

Lisätietoja:

–       Tuulikki Tanska, p. 040 594 3944, tuulikki.tanska@muuan.fi

–       Janne Teräsvirta, p. 040 543 4243, janne.terasvirta@gmail.com

–       www.bryggman.fi

Hae sivustolta: