Avoin haku: Suomen paviljonkiin Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa 2020 etsitään näyttelykonseptia

Näyttelykonseptin avoin haku Suomen paviljonkiin vuoden 2020 arkkitehtuuribiennaalissa aukeaa 12.6. ja sulkeutuu 8.8.2019.

Alvar Aallon suunnittelema Suomen paviljonki Venetsian Giardinissa. Kuva: Ugo Carmeni.

Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfo vastaa vuonna 2020 toista kertaa Venetsian arkkitehtuuribiennaalin Suomen näyttelystä. Open Call -haulla etsimme näyttelykonseptia Suomen paviljonkiin Venetsian 17. arkkitehtuuribiennaalissa. Valittu konsepti toteutetaan Alvar Aallon suunnittelemaan paviljonkiin Giardinin paviljonkipuistossa.

Elokuun 8. päivään mennessä lähetetyistä ehdotuksista valitaan enintään kuusi jatkokehitettäviksi toiseen vaiheeseen, jonka sisäänjättö on 10.9. Haku on avoin niin yksityishenkilöille kuin monialaisille työryhmille. Vähintään yhden tekijöistä on oltava suomalainen tai kirjoilla Suomessa.

Valinnan tekevät arkkitehtuurikuraattori Beatrice Galilee, kirjoittaja ja kuraattori Anniina Koivu, arkkitehti ja graafinen suunnittelija Tuomas Siitonen, arkkitehti ja muotoilija Ilkka Suppanen sekä näyttelyn komissaari, Archinfon toiminnanjohtaja Hanna Harris.

”Haemme näyttelyideaa, joka kumpuaa Suomen arkkitehtuurin ajankohtaisista teemoista ja samalla tunnistaa globaaleja ilmiöitä ja resonoi niiden kanssa. Voittajatyön tulee sopia Venetsian biennaalissa esitettäväksi ja ottaa huomioon Suomen paviljongin erityisluonteen. Tuotannon suunnittelussa haluamme myös huomioida kestävyystekijät”, summaa Harris.

Lisätiedot ja linkki hakuasiakirjoihin

Venetsian kansainvälinen arkkitehtuurinäyttely järjestetään vuorovuosina taidebiennaalin kanssa. Taidebiennaali perustettiin vuonna 1895, ja vuodesta 1980 lähtien arkkitehtuurilla on ollut oma biennaalinsa. Siitä on muodostunut kansainvälisesti arvostetuin arkkitehtuurin esitysareena: vuonna 2018 avajaisviikon lähes 15 000 kutsuvieraan lisäksi arkkitehtuuribiennaalin eri tapahtumapaikoissa kävi yhteensä 275 000 henkeä.

Venetsian 17. arkkitehtuuribiennaalin pääkuraattori on Massachusetts Institute of Technologyn arkkitehtuurikoulun johtaja Hashim Sarkis. Pääkuraattori valitsee koko biennaalille teeman, jonka biennaaliorganisaatio julkaisee kuluvan kesän aikana. Vuonna 2020 arkkitehtuuribiennaali on auki yleisölle 23.5.–29.11.2020. Lue lisää biennaalin sivuilta.

Vuonna 2018 arkkitehtuuribiennaalin teemana oli ”Freespace”. Archinfo toteutti Suomen paviljonkiin kirjastoarkkitehtuurinäyttelyn Mind-Building. Näyttely sai osakseen laajaa kansainvälistä mediahuomiota ja ennätysyleisön, 90 000 kävijää. Keväällä 2019 näyttely esiteltiin myös Suomessa, Helsingin keskustakirjasto Oodissa.

Alvar Aallon suunnittelema Suomen paviljonki valmistui Venetsian Giardiniin vuonna 1956. Alun perin väliaikaiseksi suunniteltu pieni puurakennus on nykyään suojeltu. Se on arkkitehtuuriltaan yksi paviljonkipuiston tunnetuimmista rakennuksista.

Suomi on Venetsiassa mukana myös Sverre Fehnin suunnitteleman, vuonna 1962 valmistuneen Pohjoismaisen paviljongin näyttelytuotannossa. Suomen, Ruotsin ja Norjan yhteisestä Pohjoismaisesta paviljongista vastaa vuonna 2020 Norja. Suomen kumppanina näyttelyssä on Arkkitehtuurimuseo.

Hae sivustolta: