Arkkitehtuurin tutkijat ihmisen käyttäytymisen jäljillä – Arkkitehtuuritutkimuksen päivät käynnistyvät 26.10. Otaniemessä

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA ja Aalto-yliopiston taiteen ja suunnittelun korkeakoulu järjestävät Arkkitehtuuritutkimuksen päivät 26.−27.10. Espoon Otaniemessä. Päivien teemana on ”Architecture as Human Interface” – ihminen arkkitehtuurin käyttäjänä ja kokijana. Kohtaavatko arkkitehtien suunnitelmat ja ihmisten käyttäytyminen?

Yksi päivien kiinnostavimmista vieraista, investointikonsultti Judith Strong Iso-Britanniasta, luennoi arkkitehtuurikilpailuista ja niiden tutkimuksesta. Aihe on suomalaisittain kiinnostava, sillä maallamme on vahva arkkitehtuurikilpailujen järjestämisen perinne. Strong toimii muun muassa International Union of Architects eli arkkitehtien kansainvälisen järjestön työryhmässä, jonka tehtävänä oli yhdenmukaistaa ja luoda säännöt kansainvälisille kilpailuille.
 
Strongin lisäksi tutkimuspäivillä luennoi kolme kansainvälisesti tunnettua arkkitehtuurin tutkijaa: arkkitehtuuritutkimuksen metodologian professori David Wang Yhdysvalloista, Aalto-yliopiston taiteen ja suunnittelun korkeakoulun Fulbright-professorina toimiva Salim Elwazani sekä kestävän kehityksen suunnitteluun erikoistunut professori, arkkitehti Sara Grahn Ruotsista. Grahn on vastikään voittanut Suomessakin kaksi arkkitehtuurikilpailua: Toppilanranta Oulussa ja Mustasaaren Sepänkylä lähellä Vaasaa.

Arkkitehtuuritutkimuksen päivillä esitellään nelisenkymmentä ajankohtaista tieteellistä tutkimusta, joiden aiheet edustavat muun muassa arkkitehtuurikilpailuja, sosiaalisesti kestävää kehitystä, oppimisen tiloja, osallistuvaa valaistussuunnittelua ja algoritmista suunnittelua. Nyt järjestettävään tapahtumaan odotetaan noin 70 arkkitehtuurin tutkijaa, kaukaisimmat osallistujat Australiasta ja Brasiliasta.

Suomen arkkitehtikoulut ovat vuodesta 2009 lähtien järjestäneet yhteistyössä Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn kanssa Arkkitehtuuritutkimuksen päivät, joilla esitellään rakennettuun ympäristöön liittyvää tutkimusta laajasti eri osa-alueilta yhdyskuntasuunnittelusta, arkkitehtuurin historian ja filosofian tutkimuksesta aina suunnittelututkimukseen asti. Tapahtuma on osa World Design Capital Helsinki 2012 -vuoden ohjelmatarjontaa.
 
Tapahtuman verkkosivut ja ohjelma: http://www.atut.fi/
 
Median edustajat ovat tervetulleita tapahtumaan, ilmoittautumiset ennakkoon: atut-arts@aalto.fi

Lisätietoja ja mahdolliset haastattelupyynnöt:
TkT arkkitehti Helena Teräväinen
Aalto-yliopiston taiteen ja suunnittelun korkeakoulu
Arkkitehtuurin laitos
puh. 050 408 1818
helena.teravainen@aalto.fi

Hae sivustolta: