13. Kaupunkisuunnitteluseminaari puntaroi kaupungin arvoa

Teemalla ARVOKAS KAUPUNKI järjestettävässä Kaupunkisuunnitteluseminaarissa pohditaan tänä vuonna arvokkaan kaupungin ominaisuuksia ja edellytyksiä. Mistä kaupungin arvo syntyy? Miten kaupungin arvoa tulisi mitata? Seminaarin keynote-puhuja Svante Torell esittelee Tukholman mittavaa Hagastaden-hanketta. Kaupunkisuunnitteluseminaari järjestetään keskiviikkona 14. 10. Klo 12-17 Tiedekeskus Heurekan auditoriossa.

Tukholma kasvaa vauhdilla: vuonna 2020 tukholmalaisia ennustetaan olevan jo miljoona. Tukholman tämän hetken suurimpiin kaupunkikehityshankkeisiin kuuluvan Hagastaden -projektin koordinoinnista vastaava Svante Torell kertoo vuoteen 2025 mennessä Tukholman ja Solnan väliin rakennettavan asuin-, työskentely- ja tiedealueen erityispiirteistä ja ratkaisuista. Kymmenen vuoden päästä alueelle on noussut 6 000 asuntoa ja 50 000 työpaikkaa hyvien liikenneyhteyksien äärelle.

Mikä on kauniin kaupungin arvo?

Janne Pihlajaniemen esityksen aiheena on Kauniin kaupungin arvo. Oulun yliopistossa rakennussuunnittelun professorina toimiva Janne Pihlajaniemi väitteli viime vuonna arkkitehtuurin laadun yhteydestä asuntojen hintaan. Helsingin kantakaupungin alueella suoritettu empiirinen tutkimus vahvisti käsitystä siitä, ettärakennusten arkkitehtonisella laadulla on myös niiden ympäristöön kohdistuvia taloudellisia vaikutuksia.

Kaavoituksen ja asuntojen hintojen välistä suhdetta pohtii erikoistutkija Tuukka Saarimaa Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta. Entä joustaako kaava? Joustavien ja ketterien kaavoitusmenetelmien johtotähtenä on oltava laatu, väittävät Aalto yliopiston johtava tutkija, arkkitehti Aija Staffans ja kaavakehitysjohtaja, arkkitehti Hille Kaukonen (Skanska Kodit).

Kun Mikael Sundmanin ja Vilhelm Helanderin ”Kenen Helsinki?”-pamflettikirja julkaistiin syksyllä 1970, se osui Helsingin suurten keskustamuutosten ytimeen. Kirja pyrki osoittamaan Helsingin kantakaupungin ongelmat. Tänä päivänä kaupunki jatkuu alueille, joilla hallinnollinen Helsinki on sekä voimaton että välinpitämätön. Helsingin esikaupunki tuntuu jääneen ansiottomaan osaan kantakaupungin parannusten rinnalla. Mitä eroa on Helsingillä ja helsingillä? Muun muassa tätä pohtivat arkkitehti Mikael Sundman ja Tkt, arkkitehti Anssi Joutsniemi puheenvuoroissaan.

Seminaari päättyy paneelikeskusteluun. Jyväskylän kaupungin yleiskaavapäällikkö Leena Rossi,  Hypoteekkiyhdistyksen toimitusjohtaja Ari Pauna ja Aalto yliopiston tutkija Aija Staffans keskustelevat muun muassa siitä, mikä on kaupunkisuunnittelun vastuu kaupungin arvon luomisessa. Millä keinoilla pyrkiä parantamaan matalamman hintatason alueita? Miten varmistaa asumisen kohtuuhintaisuus? Miten arvokas kaupunki rahoitetaan nykyisillä niukoilla resursseilla? Kenellä on lopulta vastuu kaupungin arvosta?

——————————————-

Lehdistön edustajat ovat tervetulleita osallistumaan tilaisuuteen.

Ilmoittautumiset ja haastattelupyynnöt ennakkoon: Päivi Virtanen, tiedottaja, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, paivi.virtanen@safa.fi p. 050 570 4180

Seminaariohjelma liitteenä.

Hae sivustolta: