Sodankylän elokuvajuhlat: Elokuvan ja arkkitehtuurin yhtymäkohtia

14 kesäkuun, 2023 - 18 kesäkuun, 2023
Sodankylä

Sodankylän elokuvajuhlien erikoisohjelmisto vie löytöretkelle elokuvahistorian tuttuihin ja tuntemattomampiin nurkkiin teemoinaan muun muassa arkkitehtuuri, aasit ja Skotlanti.

Sodankylän elokuvajuhlilla tutkiskellaan tänä vuonna elokuvan ja arkkitehtuurin yhtymäkohtia kolmen elokuvan sarjan voimin. Näytökset saapuu alustamaan joukko alan asiantuntijoita, jotka erittelevät arkkitehtuurin ja elokuvan kytköksiä sekä elokuvantekijöiden tuotannon suhdetta arkkitehtuuriin. Arkkitehtilegenda ja emeritusprofessori Juhani Pallasmaa esittelee Alfred Hitchcockin rajatulla tilalla kokeilevan Köysi-elokuvan (1948). Il Cinema Ritrovato -festivaalin johtaja ja elokuvantekijä Ehsan Khoshbakht esittelee István Szabón Palomiehenkatu 25 -elokuvan (1973), jonka keskiössä on purkutuomion saanut rakennus Budapestissa. Arkkitehti, elokuvatutkija ja rap-artisti Helmi Kajaste alustaa Jacques Tatin vieraannuttavan modernista robottitalosta komediaa ammentavan klassikon Enoni on toista maata (1958).

Elokuvahistorian helmet kytkeytyvät arkkitehtuuriohjelmistossa Sodankylän paikallishistoriaan ja nykyhetkeen. Merkittävänä osana erityisohjelmistoa on aihepiiriin keskittyvä matinea, jonka keskiössä on Sodankylän arkkitehtoninen helmi, vuonna 1951 valmistunut Kitisenrannan koulu. Matineassa käsitellään asiantuntijavieraiden johdolla Kitisenrannan koulun suunnittelijaa, arkkitehti Yrjö Lindegreniä sekä koulun arkkitehtuuria, arvoja ja restaurointia. Matineaan osallistuvat puheenvuoroilla arkkitehti Juhani Pallasmaa, Arkkitehtuurimuseon tutkimus- ja tietopalvelupäällikkö Petteri Kummala, arkkitehti Riikka Koivula, Lapin maakuntamuseon amanuenssi Jani Hiltunen sekä Sodankylän kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen. Matinean suunnittelee ja mentoroi arkkitehti Helena Hirviniemi.

Osana arkkitehtuurin erityisohjelmistoa järjestetään näyttely Kitisenrannan koulun ympäristössä. Näyttelyssä esitellään Yrjö Lindegrenin Sodankylään suunnittelemia kohteita, erityisesti Kitisenrannan koulua. Näyttelyssä on esillä valokuvia ja piirustuksia muun muassa Arkkitehtuurimuseon kokoelmista.

Lue lisää tapahtumasta

Hae sivustolta: