Arkkitehtuurimuseon Studio: Sanastelu, luonnostelu, kuvittelu – Reima Pietilän luonnoksia ja aforismeja

22 elokuun, 2023 - 24 syyskuun, 2023
Arkkitehtuurimuseon Studio, Kasarmikatu 24, Helsinki

Arkkitehtuurimuseo juhlistaa Reima Pietilän 100-vuotisjuhlaa studionäyttelyllä ja kirjalla, jotka nostavat keskiöön akateemikon taiteellisen työskentelytavan

 

Tiedetään ihmeen vähän siitä, miten rakennusajatus ensin syntyy tai mitä luonnostamisessa tapahtuu. Pyynnistähän siinä on kyse, siitä, miten viritellään ajatukselle aie, miten rakennetaan rita. 

– Reima Pietilä, 1985

 

Arkkitehti ja akateemikko Reima Pietilän (1923–1993) syntymästä tulee 25. elokuuta kuluneeksi 100 vuotta. Arkkitehtuurimuseo kunnioittaa juhlavuotta studionäyttelyllä ja kirjalla, jotka avaavat näkymän omana aikanaan vastavirtaan uineen Pietilän ajatteluun ja taiteelliseen työskentelyyn.

Reima Pietilä tunnetaan suomalaisen ja kansainvälisen arkkitehtuurin kentällä poikkeuksellisena henkilönä sekä merkittävän arkkitehtuurituotantonsa, teoreettis-filosofisten kirjoitustensa että myös opetustoimintansa kautta. Hän oli ahkera keskustelija, joka toimi usein arkkitehtuuridebatin alkuunpanijana niin töidensä kuin kirjoitustensa kautta. Suunnittelutyössä Pietilän tärkeä kumppani oli arkkitehti ja puoliso Raili Pietilä (os. Paatelainen, 1926–2021).

Arkkitehtuurimuseon Studiossa elokuussa avautuva näyttely, Sanastelu, luonnostelu, kuvittelu – Reima Pietilän luonnoksia ja aforismeja, keskittyy Reima Pietilän omintakeiseen suunnittelutapaan. ”Sanastelu, luonnostelu ja kuvittelu” olivat tärkeä osa Pietilän taiteellista työskentelyä sekä arkkitehtuurin syntyprosessia. Näyttelyssä on esillä Pietilän luonnoksia, aforismin kaltaisia oivalluksia arkkitehtuurista sekä pienoismalleja, jotka havainnollistavat, millainen hahmo alkuideoista syntyi. Näyttelyn ovat kuratoineet Kaisa Broner-Bauer ja Marja-Riitta Norri.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan suomen- ja englanninkielinen kirja, Reima Pietilä – Sanastelu, luonnostelu, kuvittelu. Julkaisun keskiössä on Reima Pietilän arkkitehtuurifilosofia ja moniulotteinen suunnittelumetodi. Kirjan kuusi tutkimusartikkelia avaavat uusia näkökulmia Pietilän luovan työn eri ulottuvuuksiin. Lisäksi julkaisu sisältää viisi Reima Pietilän omaa tekstiä, joista yksi on aiemmin julkaisematon. Kirjan asiantuntija-artikkelit ovat kirjoittaneet Kaisa Broner-Bauer, Petteri Kummala, Lauri Louekari, Marja-Riitta Norri ja Pekka Passinmäki. 

Näyttelyn avajaisviikolla Aalto-yliopiston Dipolissa järjestetään Pietilä 100 -juhlaseminaari, josta voi lukea lisää tästä linkistä: https://www.aalto.fi/en/events/reima-pietila-100-seminaari

Sanastelu, luonnostelu, kuvittelu – Reima Pietilän luonnoksia ja aforismeja
Arkkitehtuurimuseon Studiossa 22.8.–24.9.2023 

 

Kirja: Reima Pietilä – Sanastelu, luonnostelu, kuvittelu 

Kirjoittajat: Kaisa Broner-Bauer, TkT, professori, arkkitehti; Petteri Kummala, FT, tutkimuspäällikkö; Lauri Louekari, TkT, arkkitehti; Marja-Riitta Norri, arkkitehti; Pekka Passinmäki, FT, arkkitehti
Taitto: Salla Bedard
Julkaisijat: Arkkitehtuurimuseo ja Oku Publishing
Julkaisu: 8/2023

 

Lisätiedot: 

Petteri Kummala
tutkimuspäällikkö, Arkkitehtuurimuseo
+358 (0)45 7731 0477
petteri.kummala@mfa.fi 

Ilona Hildén
viestinnän suunnittelija, Arkkitehtuurimuseo
+358 (0)45 7731 0468
ilona.hilden@mfa.fi

 

Hae sivustolta: