Näyttely: Elina Brotherus – Tila

27 lokakuun, 2023 - 4 helmikuun, 2024
Alvar Aalto -museo, Aalto2-museokeskus, Jyväskylä

Elina Brotherus kuuluu tämän hetken kansainvälisesti tunnetuimpiin valokuvataiteilijoihin. Aalto2 -museokeskuksessa saavat ensiesityksensä hänen teossarjansa, jotka on kuvattu viime vuosina Alvar Aallon suunnittelemissa rakennuksissa: Alvar Aallon kotitalossa Helsingissä, Muuratsalon koetalossa Jyväskylässä sekä Paimion parantolassa.

Brotheruksen uudet teokset käsittelevät ihmisen henkilökohtaista kokemusta rakennuksissa. Teoksissa voi aistia kerrostumia eri aikakausien välillä; kertomuksia ja tunnelmia, joita ihmisen ja tilan välinen suhde luo. Samalla teokset tuovat Aallon arkkitehtuurin ja muotokielen samaistuttavammaksi kuin perinteinen arkkitehtuurikuvasto.

Elina Brotheruksen Tila-näyttely on Alvar Aalto -museon kuratoima. Se on osa Brotheruksen laajaa temaattista näyttelykokonaisuutta Jyväskylässä syksyllä 2023. Samanaikaisesti esillä ovat näyttelyt Aika Jyväskylän taidemuseossa sekä Liike Luovan valokuvauksen keskuksessa.

Elina Brotherus

Elina Brotherus (s. 1972) työskentelee valokuvauksen ja liikkuvan kuvan parissa. Hänen työnsä on vaihdellut omaelämäkerrallisen ja taidehistoriallisen lähestymistavan välillä. Ihmishahmon ja maiseman, taiteilijan ja mallin suhteen käsittely ovat hänen viimeaikaisissa teoksissaan muuntuneet subjektiivisen kokemuksen tutkimiseksi.

Brotherus asuu ja työskentelee sekä Helsingissä että Avallonissa Ranskassa. Hänen ensimmäinen kansainvälinen näyttelynsä oli vuonna 1997. Brotheruksen teoksia on useissa julkisissa kokoelmissa mm. Pompidou-keskuksessa Pariisissa, nykytaiteen museo Kiasmassa, Moderna Museetissa Tukholmassa, Museum Folkwangissa Essenissä ja MAXXIssa Roomassa. Brotheruksen töitä on nostettu esiin useissa taide- ja valokuvakirjoissa ja aikakauslehdissä. Hän on saanut työstään useita merkittäviä palkintoja.

Lisätietoja

Hae sivustolta: