Le Corbusier & Alvar Aalto – Heijastuksia

25 marraskuun, 2022 - 15 joulukuun, 2022
Oulun yliopisto, Arkkitehtuurin yksikkö 

Le Corbusier & Alvar Aalto – Heijastuksia

Jari Jetsosen valokuvanäyttely
25.11-15.12.2022

Oulun yliopisto, Arkkitehtuurin yksikkö
Erkki Koiso-Kanttilan katu 1, Linnanmaa, 2T-ovi.

ma-pe klo 7-19, la klo 8-14

Alvar Aallon pitkäaikainen ystävä professori Nils Erik Wickberg (1909–2002) kirjoitti kirjassaan Ajatuksia arkkitehtuurista 1946: ”Jos Le Corbusier on modernin arkkitehtuurin Voltaire, Aalto on Rousseau.”

Alvar Aaltoon teki Le Corbusierin uusi moderni arkkitehtuuri suuren vaikutuksen kun hän kesällä 1928 matkusti ensi kerran Pariisiin yhdessä vaimonsa Aino Aallon kanssa. Ennen matkaansa Aalto oli vielä voimakkaasti kiinni pohjoismaisen klassismin muotokielessä, mutta tuo matka avasi hänen silmänsä ja hän suuntasi kohti modernismia. Aalto ei tuolloin vielä tavannut Le Corbusieria, mutta tutustui tämän töihin kuten juuri valmistuneeseen Villa Steiniin.

”Olen kuvannut  Alvar Aallon arkkitehtuuria yli 20 vuotta. Pidin aiemmin Le Corbusierin (Charles-Édouard Jeanneret) arkkitehtuuria Aallon arkkitehtuurin suoranaisena vastakohtana lähinnä sen mittakaavan ja materiaalivalikoiman vuoksi. Toukokuussa 2014 olin stipendiaattina kuukauden Pariisissa Cité Internationale des Arts’issa. Tuolloin tutustuin Le Corbusierin töihin Pariisissa ja sen ympäristössä tarkemmin. Matka sai minut katsomaan niitä uusin silmin. Näin rakennuksissa yhtäläisyyksiä kuvaamiini Aallon töihin, joten kiinnostuin aiheesta. Tein seuraavina vuosina useamman kuvausmatkan Keski-Eurooppaan Le Corbusierin rakennusten pariin sekä vuodenvaihteessa 2017-2108 Intiaan.”

Näyttelyn kuvissa on käytetty kierrätysmateriaalia niin, että uudet kuvat on pohjattu Arkkitehtien kesähuvilat -näyttelyn tekstipaneeleihin ja puiset kehykset ovat Japanissa kiertäneistä saunanäyttelyn kuvista.

Heijastuksia-valokuvanäyttelyn 30 kuvaparin ohella kohteita taustoitetaan lisäkuvin tv-näytöllä sekä filmeillä. Niistä toisessa arkkitehti Sirkkaliisa Jetsonen haastattelee intialaista Pritzker-palkittua B. V. Doshia, joka työskenteli pitkään Le Corbusierin kanssa. Esipuhe on professori Juhani Pallasmaan teksti ”Vastakohtaisuuksien vetovoima”.

Näyttelyn järjestäjät:

Pohjois-Suomen Arkkitehdit SAFA

Oulun yliopisto, Arkkitehtuurin yksikkö

Jari Jetsonen (1958) on toiminut arkkitehtuurin kentällä pienoismallien tekijänä, valokuvaajana ja kirjoittajana. Hän on myös opettanut TKK:ssa ja Nihonin yliopistossa Tokiossa sekä Tennesseen yliopiston kesäkoulussa Aalto-yliopistossa. Sirkkaliisa ja Jari Jetsonen ovat yhdessä julkaisseet kuusi kirjaa Alvar Aallon tuotannosta.

Hae sivustolta: