Josef Frankin tuotantoa esittelevä näyttely

12 lokakuun, 2018 - 17 maaliskuun, 2019
Designmuseo

Designmuseo esittelee syksyllä itävaltalaissyntyisen arkkitehti-muotoilija Josef Frankin (1885-1967) tuotantoa arkkitehtuurin, kaupunkisuunnittelun, huonekalumuotoilun ja tekstiilisuunnittelun aloilla.

Frank on ikoni, jonka työ määrittää edelleen käsitystämme siitä, mitä pohjoismainen sotien jälkeinen muotoilu on. Hän aloitti uransa modernistina, mutta kääntyi myöhemmin painottamaan sattuman merkitystä, vaikutteita historiasta ja eri kulttuureista sekä sisustuksen mukautumista muuttuvaan elämään. Desigmuseon näyttely avaa Frankin joustavaa ja vapaata muotoilukäsitystä.

Itävallan taideteollisuusmuseo MAKin tuottama näyttely on kaikkien aikojen laajin katsaus Frankin työskentelyyn. Se sisältää esineitä merkittävistä itävaltalaisista kokoelmista sekä materiaalia ruotsalaisen Svenskt Tennin arkistosta. Näyttelyn ovat kuratoineet arkkitehti Hermann Czech ja amanuenssi Sebastian Hackenschmidt, ja Helsingissä se toteutuu MAKin ja Designmuseon yhteistyönä.

”Josef Frank oli muotoilun suuri humanisti, joka arkkitehtinä keskittyi muun muassa sosiaaliseen asuntotuotantoon. Frankin henkilökohtainen historia, kuuluminen Wienin juutalaisvähemmistöön ja antisemitismistä johtunut pakeneminen Ruotsiin 1930-luvulla, jätti vahvan jäljen myös hänen muotoilufilosofiaansa. Niin Frankin ajattelu kuin tämän estetiikkakin ovat jälleen erittäin ajankohtaisia”, toteaa näyttelyn kuratoinnista Designmuseossa vastaava Anna Vihma. Designmuseossa nähtävän näyttelyn arkkitehtuurista vastaa Hanni Koroma.

Näyttelyn yhteistyökumppaneina: MAK – Austrian Museum of Applied Arts / Contemporary Art, Kjell and Märta Beijer Stiftelse ja Austrian Embassy Helsinki.

Josef Frank (1885-1967)
Josef Frank syntyi Badenissa Itävallassa vuonna 1885. Frank opiskeli arkkitehdiksi Berliinissä ja hänen väitöskirjansa vuodelta 1910 käsittelee Leon Battista Albertin kirkkoarkkitehtuuria. Vuonna 1925 Frank perusti Haus & Garten -sisustusyrityksen arkkitehtikollegoidensa Oskar Wlachin ja Walther Sobotkan kanssa. Frank pakeni juutalaisvainoja Ruotsiin vuonna 1933, missä hän teki uran Svensk Tenn -sisustustalon merkittävimpänä suunnittelijana.

———————————————————————————————————————–

Designmuseo on suomalaisen muotoilun valtakunnallinen erikoismuseo. Designmuseo tutkii, kerää, tallentaa, dokumentoi ja esittää muotoilua Suomessa ja kansainvälisissä kiertonäyttelyissä.

Käyntiosoite:
Korkeavuorenkatu 23, 00130 Helsinki

Aukioloajat:
Talvisin 1.9.-31.5.
Ti 11-20, ke-su 11-18, ma suljettu
Kesäisin 1.6.-31.8.
Ma-su klo 11-18

Pääsyliput:
Aikuiset 12€, eläkeläiset 10€, opiskelijat 6€, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi, museokortti käy.

http://www.designmuseum.fi

 

Hae sivustolta: