Arkkitehtuurin ja muotoilun päivä

3 helmikuun, 2021

JKMM, Amos Rex, Helsinki 2018. kuva: Mika Huisman / Decopic

Akateemikko Alvar Aallon syntymäpäivää 3.2. on jo pitkään vietetty arkkitehtuurin kentällä Arkkitehtuurin päivänä. Helsingin designpääkaupukivuonna 2012 järjestettyä ensimmäistä tapahtumaa juhlittiin arkkitehtuurin ja muotoilun päivänä, ja nyt yhdessä muotoilutoimijoiden kanssa päivä laajennetaan taas juhlistamaan arkkitehtuuria ja muotoilua yhdessä.

Yksitoista arkkitehtuuri- ja muotoiluorganisaatiota hakevat 3. päivälle helmikuuta Alvar Aallon ja suomalaisen arkkitehtuurin ja muotoilun päivän statusta vapaaehtoisena liputuspäivänä. Esitys jätetään sisäministeri Maria Ohisalolle 3.2.2021.

Perinteiseen tapaan päivää juhlistetaan myös kaikille avoimilla tapahtumilla. Tänä vuonna virtuaalisesti järjestettävissä tapahtumissa yhdistyy arkkitehtuuri ja muotoilu.

Architecture and design learning -webinaari

Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskus A&DO kutsuu 3.2. kello 13–15 järjestettävään “Architecture and design learning” -miniwebinaariin. Webinaarissa arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen ajankohtaisia näkymiä avataan keynote-puheenvuoron ja case-esimerkkien kautta. Pääpuhujina ovat Fiona MacDonald ja Matthew Springett, jotka tuovat museopedagogiset terveiset Lontoon Designmuseosta ja kertovat kaksikon perustamasta, palkitusta MATT+FIONA-hankkeesta. Lue lisää A&DO-webinaarista ja ilmoittaudu tästä linkistä.

Kuraattorien helmet -virtuaalikierros

Kenties maailman hienointa yksityistä Aalto-muotoilukokoelmaa esittelevään Jyväskylän Alvar Aalto -museon Muotoja moneksi – 30 vuotta intohimoista keräilyä –näyttelyyn pääsee Aallon syntymäpäivänä virtuaaliselle kuraattorien kierrokselle. Yli-intendentti Katarina Pakoma ja museoamanuenssi Mari Murtoniemi esittelevät videokierroksella omia suosikkejaan keräilijä Pertti Männistön ainutlaatuisesta ja monipuolisesta kokoelmasta. Kierrokselle voi osallistua 3.2. lähtien itselleen parhaiten sopivana ajankohtana. Esittely on suomenkielinen, ja siihen tullaan myöhemmin sisällyttämään englanninkielinen tekstitys. Lue lisää Kuraattorien helmet -kierroksesta tästä linkistä.

#arkdesignjuhla-valokuvahaaste

Koko arkkitehtuurin ja muotoilun juhlaviikon ajan sosiaalisessa mediassa on käynnissä valokuvahaaste, joka kutsuu juhlistamaan omaa arkiympäristöään ja elämään iloa tuovia arkkitehtuurin ja muotoilun yksityiskohtia. Instagramissa, Twitterissä ja Facebookissa tunnisteella #arkdesignjuhla löytyvään kaikille avoimeen kuvahaasteeseen sisältyy erillinen koululaisten sarja, jossa ilahduttavimman kuvan lähettänyt luokka palkitaan kirjapalkinnolla. Koulusarjassa käytetään lisäksi tunnistetta #munkoulussa. Lue lisää #arkdesignjuhla-kampanjasta tästä linkistä.

Alvar Aalto -säätiön, Arkkitehtuurimuseon, Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon ja Suomen Arkkitehtiliitto SAFA:n yhdessä järjestämää Arkkitehtuurin päivää on vietetty vuodesta 2012 lähtien. Nyt mukaan on kutsuttu myös Suomen maisema-arkkitehtiliitto MARK, Arkkitehtitoimistojen liitto ATL, Rakennustietosäätiö RTS sekä muotoilun toimijat Ornamo, Designmuseo, Sisustusarkkitehdit SIO ja EMMA – Espoon modernin taiteen museo.

#arkdesignjuhla
#arkdesignliputus

Hae sivustolta: