Kannanotto Vaasan yliopiston suunnittelemaan ”data-arkkitehti” -koulutusohjelmaan

Tietotekniikan laajamittaisen soveltamisen osaajille on työelämässä tunnustetusti kasvava tarve. Vaasan yliopisto pyrkii vastaamaan haasteeseen uudella koulutusohjelmalla, joka diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen DIA-hakupalvelussa esiintyy nimellä ”data-arkkitehti”. Hakukohde odottaa vahvistamista.

Vaikka ”data-arkkitehti” on käytössä ammattinimikkeenä niin koti- kuin ulkomailla, voidaan sitä uuden yliopistokoulutusohjelman nimenä pitää epäonnistuneena. Mahdollisesti käynnistyvästä koulutusohjelmasta valmistutaan diplomi-insinöörin tutkintonimikkeellä, kuten muistakin DIA-hakupalvelun tietotekniikan eri hakuvaihtoehdoista. Se, että uusi koulutusohjelma pyrkii tuottamaan osaajia työelämään nimenomaan ”data-arkkitehteina”, on koulutusohjelman sisällön kuvaukseen liittyvä asia.

Esitämme, että vuonna 2022 tai mahdollisesti myöhemmin Vaasan yliopistossa käynnistettävän koulutusohjelman nimi vaihdetaan vastaamaan koulutuksen sisältöä kuten muissa DIA-hakupalvelussa näkyvissä diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen hakukohteissa.

5.11.2021 

professori Pirjo Sanaksenaho
Arkkitehtuurin laitoksen johtaja
Aalto-yliopisto
pirjo.sanaksenaho@aalto.fi

professori Janne Pihlajaniemi
Arkkitehtuurin yksikön johtaja
Oulun yliopisto
janne.pihlajaniemi@oulu.fi

professori Olli-Paavo Koponen
Arkkitehtuurin yksikön päällikkö
Tampereen yliopisto
olli-paavo.koponen@tuni.fi

arkkitehti Henna Helander
puheenjohtaja
Suomen Arkkitehtiliitto
henna.helander@safa.fi

Kannanotto Vaasan yliopiston suunnittelemaan ”data-arkkitehti” -koulutusohjelmaan 5.11.2021

Hae sivustolta: