Uusi työ vaatii uudet puitteet

Freelancer-sana on peräisin keskiajalta, jolloin se yhdistettiin palkkasotilaiden ammattiin. Ammattinimikkeen eteen lisättiin ‘freelance’, jos sotilas ei ollut vakituisissa töissä yksittäisen herttuan tai kuninkaan hovissa, vaan hänet kutsuttiin paikalle projektiluontoisten töiden ilmaantuessa. Adjektiivista aktiiviseksi subjektiksi, freelanceriksi, termi muotoutui vasta modernina aikana.

Tänä päivänä jokainen tuntee itsensä työllistävän freelancerin ja vielä useampi tekee omia projekteja päivätöiden ohessa. Pitkät työurat eivät ole enää itsestäänselvyys. Työskentely tapahtuu usein etänä, kotona tai kahvilassa. Esimiestä tuskin tavataan. Ammattilainen positioi itsensä jokaiseen projektiin erikseen. Ystävä voi olla läheisin työkaveri ja aviomies luontevin konsultoitava. Työn ja vapaa-ajan rajat hämärtyvät.

Mothership of Work

Muutokset työmaailmassa synnyttävät uudenlaisia työtilatarpeita. Tähän kysyntään pyrkii vastaamaan myös Pikku Roobertinkadulle avattu yhteisötyötila Mothership of Work eli MOW, jonne HESA-SAFA järjesti klubi-illan excursion maaliskuun ensimmäisenä perjantaina.

MOW on Spondan rahoittama hanke, jossa kiinteistösijoitusyhtiön omistamat tilat on muutettu työpisteiksi 300:lle luovan alan uurastajalle. Suunnittelusta on vastannut sisustussuunnittelutoimisto Rune & Berg Design sekä arkkitehti Onni Lahtinen.

Tiloja on jaettu lasiseinillä erikokoisiksi, valmiiksi kalustetuiksi toimisto- ja työskentely-yksiköiksi. Niistä moni on mitoitettu vastaamaan pienten kollektiivien ja porukoiden tarpeisiin. Siellä täällä käytävät laajentuvat työskentelyaukioiksi, auloiksi ja keittiöksi. Hiljaiseen työskentelyyn tarkoitettu tila muistuttaa kirjastojen lukusaleja. Kerrosten välisillä seinillä on graffiti-taidetta.

Päiväpassista kuukausivuokraan

MOW:n työtiloja voi lunastaa kuin kuntosalijäsenyyksiä. Vaihtoehtoja on päiväpassista perinteiseen toimistotilan kuukausivuokraan. Työstelypisteen lisäksi MOW tarjoaa asiakkailleen muun muassa saunan, popcornia ja lainattavia kulkuneuvoja. Kaikki on valmiiksi mietitty, mikä toisaalta keventää työläisen arkea, mutta kaventaa vaikutusmahdollisuuksia. Verhojen kiinnittäminen on yhteisissä säännöissä kielletty.

Klubi-illan keskusteluissa nousi esille, että MOW:n vahvuus piilee vuokraamisen helppoudessa. Mutta vastaavatko tilat tämän päivän palkkasotureiden tarpeisiin, jää nähtäväksi.

Hae sivustolta: