Kohti muutoksia podcastin voimin

Podcast-rykelmän ensimmäisen osan lopputuloksena on mielenkiintoinen läpileikkaus rakentamisen eri vaiheisiin.

Rakennusteollisuus on valitettavan suuri päästöjen aiheuttaja, tuottaen jopa 40% maapallon kasvihuonekaasuista. Ekologisessa rakentamisessa piilee valtava potentiaali, jos vain ryhdymme toimiin. Kiertotalous, uusiutuvat materiaalit ja energian käytön rajoittaminen ovat kaikki työkaluja, jotka voisi ottaa käyttöön vaikka heti.

Eko-SAFAn tuottaman podcastin myötä haluamme herätellä ihmisiä huomaamaan rakentamisen epäkohtia ja vaatimaan parempaa.

Vuoden 2018 syksyllä olin juuri saanut kestäviä rakennustapoja käsittelevän diplomityöni palautettua. Halusin jotenkin jakaa keräämääni tietoa eteenpäin. Ystäväni sitten ehdotti, että mitä jos aloittaisin podcastin. Idea oli hullu, mutta jäi kuitenkin kummittelemaan mieleeni. Toimin silloin ensimmäistä vuotta Eko-SAFAn johtokunnassa. Tämä vähemmän tunnettu alajaos kaipasi mielestäni kasvojenkohotusta. Kevään ja kesän aikana pyrin sitten parantamaan Eko-Safan näkyvyyttä luomalla Instagram-tilin sekä kutsumalla etenkin opiskelijoita Facebook-ryhmämme seuraajiksi. Podcastin tiimoilta otin yhteyttä toiseen johtokuntalaiseen, Jonna Taegeniin, yhteyttä ja kerroin hänelle ideani. Aloitimme ideoinnin alkuvuodesta 2019, ehdotimme aihetta kokouksessa ja ryhdyimme hommiin!

Aluksi oli tarkoitus tehdä kaikki itse – nauhoitus ja editointi – vaikka kokemusta ei ollut kummallakaan. Onneksi näin ei käynyt, vaan löysimme sattumalta Podcastory.fi:n, jonka luoja Jyrki Pasanen innostui kestävyysteemasta, ja pääsimme ammattimaiseen studioon nauhoittamaan jaksot, jotka Pasanen myös jälkikäsitteli ja editoi. Podcaststoryn studiossa oli käytetty runsaasti kestäviä ja ekologisia ratkaisuja, joten yhteistyömme taisi olla kohtalon sanelemaa.

Podcast-jaksojen sisältö hahmottui nopeasti. Halusimme jakaa tietoa siitä, mitä rakentamisessa tapahtuu nyt valtakunnallisella tasolla ja suunnittelijoiden kannalta, miltä tulevaisuus näyttää ja miten ympäristönäkökulma on otettu huomioon rakentamisessa. Haastattelimme alan asiantuntijoita eri organisaatioista mahdollisimman laajan yleiskuvan luomiseksi.

Nyt syksyllä kuultavat jaksot etenevät suuremmista kokonaisuuksista kohti yksityiskohtaisempaa. Podcast-rykelmän ensimmäisen osan lopputuloksena on mielenkiintoinen läpileikkaus rakentamisen eri vaiheisiin. Myöhemmissä jaksoissa on tarkoitus pureutua tiettyihin osa-alueisiin tarkemmin – erityisesti haluamme kuulla rakennuttajien ajatuksia ja pohtia heidän kanssaan ekologisia ratkaisuja.

Projekti on ollut opettavainen ja silmiä avaava kokemus. Toivomme todella, että kestävämmät rakennustavat ovat tekemässä läpimurtoa. Haluamme avata keskustelua ammattilaisten piiristä myös laajemman yleisön suuntaan. Parhaassa tapauksessa podcastin toinen osa on luvassa jo ensi keväänä. Sitä ennen, haluamme kuulla kuuntelijoidemme palautetta ja ideoita – kiitos kuuntelusta ja ollaan yhteydessä!

Laura Lammert

 

Kuuntele Podcast: Ekologisen rakentamisen näkökulmia

Kommentoi tai ota yhteyttä:

Sähköposti: eko-safa@safa.fi

Facebook: Eko-Safa ryhmään voi liittyä ja Eko-Safa organisaatiosta voi tykätä

Instagram: @eko_safa

Hae sivustolta: