Arkkitehtuurin Finlandia on tilaisuus juhlia hyvää arkkitehtuuria

Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaiden julkistaminen on herättänyt vilkasta keskustelua siitä, miksi ehdokkaita on valittu vain kolme. Palkinnon esiraati vastaa.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon esiraati on tehnyt parhaansa sen eteen, että uutta arkkitehtuuria on saatu arviointiin laajasti. Keväällä SAFAn jäsenille lähetetty kutsu toimittaa raadille ehdotuksia oli uusi käytäntö, joka sai hyvän vastaanoton. Käytimme työn tukena myös edellisten vuosien esiraatien keräämää tietoa. Palkinnon sääntöjen mukaan on mahdollista ottaa mukaan kolmen edeltävän vuoden mittaan valmistuneita rakennuksia tai rakennusryhmiä. Tämä aikajänne oli nyt tarpeen, koska pystyimme kahden koronavuoden jälkeen tutustumaan kouluihin, päiväkoteihin, sairaaloihin ja hoivakoteihin.

Esiraati on SAFAn hallituksen valitsema. Sen neljästä jäsenestä joka vuosi kaksi on vaihtovuorossa. Kukin jäsen on mukana kahtena vuotena, ei enempää, ei vähempää. Palkinnon sääntöjen mukaan esiraati valitsee kolmesta viiteen korkealaatuista kohdetta. Tänä vuonna valitsimme kolme. Valinta ja päätöksenteko tapahtui ilman äänestystä, täysin yksimielisesti. Jokainen valituista kolmesta rakennuksesta nousi ehdokkaaksi omilla ainutkertaisilla ansioillaan. Niissä sekä suunnittelun että toteutuksen laatu nousi omalle tasolleen.

Finlandia-palkinnosta on nyt yhdeksän vuoden mittaan kertynyt sen verran kokemusta, että raadille on tullut myös joitakin sääntöihin liittyviä kehittämisehdotuksia. Välitämme ne SAFAn hallitukselle.

On hienoa että palkinto herättää keskustelua. Paula Holmila toteaa Helsingin Sanomissa, että Arkkitehtuurin Finlandia tosiaan onnistuu tuomaan uudelle arkkitehtuurille sen kaipaamaa ja ansaitsemaa julkisuutta. Finlandian saama huomio ja palkinnon ympärillä käytävä keskustelu on meille kaikille tilaisuus juhlia hyvää arkkitehtuuria.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon esiraati 2022

Panu Lehtovuori
Rainer Mahlamäki
Sarlotta Narjus
Mona Schalin

Lue lisää palkinnosta Arkkitehtuurin Finlandian sivuilta

Hae sivustolta: