Safa aloittaa uuden koulutuksen ympäristövastuullisuudesta

Suunnittelijoiden tarpeisiin räätälöidyssä koulutuksessa perehdytään siihen, mitä vaatimuksia ympäristövastuullisuus asettaa työlle tulevaisuudessa. Aiheina ovat muun muassa vähähiilinen rakentaminen ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen.

Teksti: Anni Varis

Safa järjestää Rilin kanssa Suunnittelijan ympäristövastuullisuus -nimisen koulutuksen ensimmäistä kertaa 28. toukokuuta. 

Uudelle koulutukselle oli tarve, koska ymmärrys vastuullisuuskysymyksistä vaihtelee alalla paljon, kertoo yksi koulutuksen vetäjistä, arkkitehti Charlotte Nyholm Granlundilta. 

Alalla tarvitaan osaamista termien, käsitteiden ja vaikuttamis­paikkojen tunnistamiseen, mutta myös siihen, että pystytään arvioimaan, mihin kehitys on menossa lainsäädännön ja sijoittajilta tulevien vaatimusten valossa.

Ympäristövastuullisuutta käsitellään koko rakennusalalle suunnatuissa koulutuksissa, mutta usein suunnittelijaa koskeva osuus niissä on vähäinen, Nyholm kertoo. Tuleva koulutus on laadittu nimenomaan suunnittelijoita varten. 

Yhden päivän koulutuksessa käydään läpi, mitä ympäristö­vastuullisuus tarkoittaa nyt ja tulevaisuudessa. Aiheina ovat esimerkiksi vähähiilinen rakentaminen, ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja kiertotalous.

”Vaikka tietäisi vastuullisuudesta jo paljon, koulutuksesta saa irti konkreettisia työkaluja esimerkiksi kestävämpien suunnittelu­ratkaisujen perustelemiseen. Erityisesti kuulolle kannattaa tulla, jos tuntee olevansa eksyksissä termiviidakossa”, Nyholm sanoo. 

”Lähtötietoja ei tarvita, riittää että on aiheesta kiinnostunut.”

 

Vastuullisuus tai kestävä rakentaminen ei ole enää optio, vaan se on vaatimus.

 

Vastuullisuus on tulevaisuudessa kaikkien työpöydällä

Ympäristövastuullisuus on aihe, joka tulee tulevaisuudessa koskemaan kaikkia suunnittelijoita kansallisen ja EU-lainsäädännön kautta. Esimerkiksi uudessa rakentamislaissa on mukana ilmastoselvityksen laatiminen, mihin sisältyy vaatimus hiilijalanjälkilaskennasta. 

”Vastuullisuus tai kestävä rakentaminen ei ole enää optio, vaan se on vaatimus”, Nyholm sanoo. ”Jos vaatimukseen halutaan vastata, siihen tarvitaan osaamista. Tämä koulutus on helppo tapa päästä osaamiseen kiinni.”

Nyholmin mukaan koulutus on tärkeä myös sen takia, että vastuullisuus on aihepiiri, joka kehittyy ja laajenee koko ajan. Siihen liittyvät asiat edistyvät niin nopeasti ja niin monella saralla, että on vaikea pysyä kärryillä, vaikka toimistossa työskentelisikin henkilö, joka on velvoitettu seuraamaan kehitystä.

”Aihe voi vaikuttaa kompleksiselta, mutta suunnittelijan kannattaa perehtyä siihen, jotta hänen on helpompi ottaa roolia aiheen kysymyksissä,” Nyholm sanoo. ”Useinhan se on niin, että jos et itse ymmärrä, niin joku toinen pöydässä ymmärtää ja tekee päätökset.”

Suunnittelijan ympäristövastuullisuus -koulutukseen voi ilmoittautua Safan tapahtumakalenterin kautta.

Artikkeli on julkaistu Arkkitehtiuutisten numerossa 2/24.

Hae sivustolta: