Pieni kilpailu paloportaista osoittautui kokoaan suuremmaksi

Kotkan kaupungintalon poistumis- ja paloportaiden suunnittelusta järjestetty kilpailu oli “historialliselta ja filosofiselta ulottuvuudeltaan valtameren syvyinen”, sanoo Johan Lindfors voittajaehdotuksen tehneestä Kanttia2-toimistosta.

Teksti: Pipsa Penttinen
Kotkan kaupungintalo 2.0, voittaja "Koskaan et muuttua saa", Arkkitehtitoimisto Kanttia 2.

Kotkan kaupunki järjesti ideakilpailun kaupungintalon poistumis- ja paloportaiden suunnittelusta.

Kaupungintalo on rakennettu vuonna 1934, eikä sen paloturvallisuus ole nykypäivän vaatimusten mukainen. Kilpailijat saivat päättää, miten poistumistiet järjestellään ja sijoitetaanko ne rakennuksen sisä- vai ulkopuolelle. Kilpailuun saapui 63 ehdotusta. 

Voittajaksi valittiin ehdotus Koskaan et muuttua saa, jonka ovat tehneet Johan Lindfors, Marzia Amani ja Risto Piirainen Arkkitehtitoimisto Kanttia2:sta. Ensimmäisen palkinnon myöntämisen sijaan tuomaristo nimesi voittajan palkinnon toiseksi palkinnoksi, sillä korkeatasoisessa kilpailussa haluttiin myös lunastaa kaksi ehdotusta, joihin ei oltu palkinto­summassa alun perin varauduttu.

 

Johan Lindfors, miten lähditte ratkaisemaan tehtävää?

”Parhaalta tuntuva lähtökohta oli, että poistumistiet pitää saada rakennusrungon sisäpuolelle. Jos näin tehdään, sillä on seurauksia rakennuksen sisätiloihin.

Päädyimme siihen, että porrasrempan yhteydessä voitaisiin ottaa kellarin vajaakäyttöiset tilat uuteen käyttöön. Se avaisi rakennuksen keskeneräisen näköiseksi jääneen pohjoissivun kaupunkiin ja kaupunkilaisille. Ehdotimme kellariin pientä taidegalleriaa. 

Kellarin muihin tiloihin siirrettiin ylemmistä kerroksista henkilökunnan tiloja, joten uusien portaiden viemä tila ei vähentänyt työpisteiden määrää, eikä rakennuksen käytettävyys siinä mielessä heikentynyt.

Kohtuullisen pienillä ja luontevilla muutoksilla saavutimme kaikki tavoitteet, jotka työlle asetimme. Paloturvallisuus parani, esteettömyysasiat ratkaistiin, toimme työhön oman historiallisen kerrostumamme, eikä rakennuksen arvokas ilme mennyt pilalle.”

 

Millaista oli tehdä tällaista, aika epätyypillistä kilpailua?

”Hyvin erilaista! Mutta hyvällä tavalla. Näennäisen rajattu ja yksinkertainen tehtävä paljastui pienellä perehtymisellä erinomaisen kiinnostavaksi ja historialliselta ja filosofiselta ulottuvuudeltaan valtameren syvyiseksi. Päällimmäiseksi tunteeksi jäi voiton jälkeen ilo siitä, että korostetun empaattinen lähestymistapa suunnittelutehtävään kantoi hedelmää.”

Lisätietoja ja arvostelupöytäkirja löytyvät osoitteesta safa.fi/kilpailut.

 

Kotkan kaupungintalo 2.0

Voittaja Koskaan et muuttua saa / Arkkitehtitoimisto Kanttia 2 Oy
Jaettu 3. palkinto Aquila / UKI Arkkitehdit Oy
Jaettu 3. palkinto BRASS / Hannu Kiiskilä

Lunastukset

Askeleet / Studio MPRA Arkkitehdit Oy
Osa 2 / Sudar Oli Gunasekaran

Kunniamaininnat

Harkko / Olli Pekka Jokela
Monoliitti / Lindroos Architects Oy, Mori Meana Architecture

SAFA-tuomarit Merja Nieminen, Aino Niskanen

Järjestäjä Kotkan kaupunki

 

Artikkeli on julkaistu Arkkitehtiuutisten numerossa 6/23.

Hae sivustolta: