“Martat toivoivat nykyaikaista suunnittelua” – Joensuun torin uusi Marttakahvio on tehty CLT-elementeistä ja hiilletystä puusta

Kolmesta vaihtoehdosta Martat valitsivat toteutukseen arkkitehti Maija Korkeelan suosikin. Korkeela on tyytyväinen, että vino harjakatto saatiin haasteista huolimatta tehtyä suunnitelmien mukaan.

Teksti: Anni Varis
Joensuun Marttakahvio, Arcadia Oy. Kuva: Risto Takala

Arkkitehti Maija Korkeela suunnitteli Joensuun torille Marttakahvion, joka valmistui toukokuussa. Marttojen edellinen kausikahvila oli jouduttu siirtämään pois tulevan kauppahallin tieltä.


MAIJA KORKEELA: ”Toimistomme suunnitteli myös Joensuun torin edellisen Marttakahvion noin viisitoista vuotta sitten, joten Pohjois-Karjalan Marttojen toimitusjohtaja Heli Hjälm pyysi minua uuden kahvion pääsuunnittelijaksi.

Pohjois-Karjalan osuuskauppa PKO rakentaa torille uuden kauppahallin, ja Marttojen kahvio joutui siirtymään sen alta torin toiselle laidalle. Vanha kausikahvila oli muutenkin tullut tiensä päähän toiminnallisesti ja rakenteellisesti, joten oli aika päivittää rakennukset. 

Suunnittelu alkoi nopealla tahdilla viime elokuussa ja kahvio pystytettiin paikalleen toukokuussa. Toteutuksessa tehtiin yhteistyötä muun muassa Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Riverian ja Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa.

Kahviokokonaisuuteen kuuluu kahvilamyymälän lisäksi piirakkapaja, missä paistetaan piirakoita ja järjestetään piirakkakouluja sekä muuta toimintaa. Pajassa on näyteikkuna, josta turistit voivat seurata, miten piirakoita ­tehdään. Rakennusten välissä on katettu terassialue.

Pajassa on näyteikkuna, josta turistit voivat seurata, miten piirakoita tehdään.

 


Vaalea CLT-elementtien pinta ja hiilletystä puusta tehty julkisivulaudoitus luovat kahvion ilmeeseen kontrastia. Kuva: Risto Takala

 

Kahvion suunnittelu oli todella mielenkiintoinen projekti, ja sain työhön aika vapaat kädet. Kolmesta suunnitteluvaihtoehdosta Martat valitsivat toteutukseen oman suosikkini. Muut vaihtoehdot olivat perinteisempiä, mutta Martoilla oli moderni mieltymys. He toivoivat nykyaikaista suunnittelua ja jotain uudenlaista torille. 

Suunnittelussa minua inspiroi se, että rakennukset tulevat hyvin keskeiselle paikalle Joensuuhun. Ympäristö loi myös haasteita, sillä torilla on jo omaleimainen torilava, ja viereen tulee uusi kauppahalli sekä toinen ruokakoju. Suunnittelin kahvion värimaailman ja materiaalit nämä seikat huomioiden.

Halusin kahvioon kontrastia. Vaalea CLT-elementtien pinta jää näkyviin ja tumma julkisivulaudoitus on hiilletystä puusta, jonka on tehnyt puuseppä Miikka Kotilainen paikallisesta Hiil-­yrityksestä. Joensuuta pidetään puukaupunkina ja tavoitteena oli tuoda esille modernia puurakentamista. 

 


Kahvilamyymälän ja piirakkapajan välissä on katettu terassialue. Kuva: Risto Takala

 

Suurin yllätys työssä oli se, kun kävi ilmi, että torilla on isot korkoerot. Tämä huomattiin vasta projektin loppuvaiheessa, ja jouduimme rakentamaan kahvilaan terassin, jotta asiakkaat yltäisivät tiskille toisessakin päässä rakennusta.

Myös rakennuksen vino harjakatto toi mukanaan haasteita ja hammasten kiristystä, mutta en joustanut ideasta. Olen tyytyväinen siihen, että kattomuoto saatiin säilymään eikä räystäitä tarvinnut rakentaa. 

Martat haluavat ehdottomasti pysyä Joensuun torilla. Se on kaupungin tavaramerkki. Aina kun käyn kesällä torilla, käyn Marttakahviossa, joka on itsellenikin tärkeä paikka Joensuussa.”

 

Arcadia Oy arkkitehtitoimiston tämänhetkisiä projekteja ovat muun muassa Vantaan Varian ammattioppilaitoksen Vehkalan toimipiste, Piispanmäenkoulu ja Äänenkosken koulu.

Artikkeli on julkaistu Arkkitehtiuutisten numerossa 3/23.

Hae sivustolta: