Lahden Niemen ideakilpailussa visioitiin vanhan teollisuusalueen muuttamista nykyaikaiseksi asuinalueeksi

Tuomareiden mukaan kilpailu poiki paljon hyviä ja keskenään erilaisia ideoita. Voittajaksi valittiin Sitowisen ja Lindroos Architectsin ehdotus Tukki, hiiva ja mallas.

Teksti: Pipsa Penttinen
Lahden Niemen ranta-alueen ideakilpailu, 1. palkinto "Tukki, hiiva ja mallas", Sitowise Oy ja Lindroos Architects Oy

Polttimo, UPM-Kymmene ja Lahden kaupunki järjestivät yleisen arkkitehtuuri­kilpailun Niemen ranta-alueen suunnittelusta. Kilpailussa ideoitiin, miten teollisuusalue muutettaisiin omaleimaiseksi ja nykyaikaiseksi asuinalueeksi.

Kilpailuun saatiin 55 ehdotusta. SAFA­-tuomareiden Niilo Ikosen ja Johanna Vuorisen mukaan ideakilpailumuoto näkyi töiden monipuolisuudessa. Suunnitelmista löytyi paljon hyviä ja keskenään erilaisia ideoita.

”Palkintoehdokkaiden kärki oli leveä ja loppukamppailussa mukana oli viimeiseen asti monta erilaista vaihtoehtoa”, Ikonen kertoo.

Vuorisen mukaan ideakilpailumuoto näkyi myös siinä, että ehdotuksista ”puuttui hiukan realismia”. Yksikään ehdotus ei tarjonnut valmista vastausta suoraan kaavoituksen pohjaksi, vaikka monet olivatkin kiinnostavia ja hyviä kokonaisuuksia.

Ensimmäiselle sijalle nostettiin Sitowisen ja Lindroos Architectsin ehdotus Tukki, hiiva ja mallas. Tuomareiden mukaan siinä oli löydetty hienosti alueen henki, sopiva mittakaava ja kaupunkitilallinen ajatus.

Toisen palkinnon sai Arkkitehdit Anttila & Rusasen ehdotus Baywatch, joka oli Ikosen ja Vuorisen mielestä kaupunkitilaltaan selkeämpi, mutta rakentamisen määrä ja mittakaava sopisivat paremmin Lahtea isompaan kaupunkiin.

Kolmannen palkinnon sai Lahden poukama (LPR-arkkitehdit). Ehdotukset Lahes (Futudesign) ja Muru (Inaro) lunastettiin. Lisäksi Lentokeli (Arkkitehtitoimisto Noan), Uittopuomit (Lukkaroinen Arkkitehdit) ja Helminauha (Arkkitehtuuritoimisto Olark) saivat kunniamaininnat.

Lahden Niemen ranta-alueen ideakilpailu, 1. palkinto ”Tukki, hiiva ja mallas”, Sitowise Oy ja Lindroos Architects Oy

Rakentamisen määrä ja paikan henki

Kilpailun keskeisimpiä tehtäviä oli selvittää, mikä olisi uudelle alueelle sopiva rakentamisen määrä. Tuomareiden mukaan alueen asuntorakentamista ohjaa ”vahva realismi”, jonka piti näkyä suunnitelmissa.

”Ehdotuksista todella selvisi, minkälainen lopputulos erilaisella rakentamisen määrällä saadaan. Kokonaiskerrosalat vaihtelivat 30 000 ja 200 000 välillä!”, Ikonen kertoo. Käytännössä sopiva rakentamisen määrä voisi olla suurinpiirtein lukujen puolessa välissä, Vuorinen toteaa.

Ehdotuksista todella selvisi, minkälainen lopputulos erilaisella rakentamisen määrällä saadaan.

Toinen merkittävä tavoite oli luoda uusi tulkinta menneestä teollisuusympäristöstä. Kuntotutkimusten perusteella vain yksi makasiini on käyttökunnossa, kaikki muut vanhat teollisuusrakennukset on käytännössä purettava.

”Se oli kaikkien mielestä suuri vahinko. Vanhat rakennukset olisivat vahvistaneet alueen identiteettiä”, Niilo Ikonen sanoo. Tuomareiden mukaan säilytyskelpoisen makasiinin asema kaupunkikuvassa ja sen tuleva käyttö olivat tärkeässä roolissa töiden arvostelussa.

SAFA-tuomareiden mielestä kilpailu oli onnistunut, vaikkei täysin valmista voittajaehdotusta saatukaan. Kilpailu toimi erinomaisesti erilaisten vaihtoehtojen tutkimiseen ja osoitti selvästi, mihin suuntaan ja minkälaiseen lopputulokseen eri valinnat johtavat.

”Ideakilpailulle on luonteenomaista, ettei odoteta täydellistä, valmista vastausta, vaan saadaan runsaasti ajatuksia, joista voi poimia parhaat”, Vuorinen toteaa.

Tekijätiedot ja arvostelupöytäkirja ovat luettavissa Safan verkkosivuilla. Kilpailun tulokset kokoava Arkkitehtuurikilpailuja-lehti ilmestyy syksyllä.

Artikkeli on julkaistu Arkkitehtiuutisten numerossa 2/22.

Hae sivustolta: