Vuoden 2010 lasirakenteeksi YTHS:n Töölön toimipisteen laajennusosa

Sanaksenaho Arkkitehdit Oy:n työryhmään kuuluivat arkkitehdit SAFA Matti Sanaksenaho, Pirjo Sanaksenaho, Jaana Hellinen, Tommi Terästö, Aleksi Räihä ja arkk. yo Jari Mänttäri.

Vuoden lasirakenteen valintaraadissa SAFAa edustivat Tiitta Itkonen, LPR-arkkitehdit Oy ja Juha Mäki-Jyllilä, JKMM Arkkitehdit Oy. Tasolasiyhdistyksen edustajana oli Mauri Riikonen. Raadin valinta oli yksimielinen saapuneiden ehdotusten joukosta.

YTHS:n Töölänkadun toimipiste laajeni 4 400 m2:llä, ja uusiin tiloihin tulee lääkäreiden vastaanottotiloja. Vanhan osa ja laajennusosan yhdistävään lasiseen välitilaan tulee sisääntuloaula ja kaikille avoin kahvilaravintola. Laajennusosa valmistuu marraskuun alussa.

Tasapainoa eri elementtien välillä
Laajennusosalla haluttiin eheyttää kaupunkikuvaa esimerkiksi käyttämällä punatiiltä, sillä ympäristössä on vanhoja punatiilisiä rakennuksia. Käsityömäinen ja vanhahtava ilme syntyy paikallaan muuratusta seinästä. Väliosassa on pääsisäänkäynti talvipuutarhoineen ja kahviloineen. Luonnonvalo taittuu pääosin epäsuorasti luoden pehmeän valon hämyn. Materiaaleina lasi ja teräs luovat aineettoman, katumaisen tunnelman.

Valintaraadin mukaan laajennusosa edustaa hyvää suomalaista, eleetöntä arkkitehtuuria, jossa lasi on välittävänä materiaalina vanhan ja uuden välillä. Vanha rakennus, lasinen väliosa ja tiilinen uudisosa muodostavat uuden, tasapainoisen kokonaisuuden, jossa valitut materiaalit ovat tärkeässä roolissa. Oleellista ei ole lasin määrä, vaan sen toimiminen vanhan ja uuden yhdistäjänä. Suunnitteluun on paneuduttu ja lasia on käytetty monipuolisesti. Lasien detaljit ja liittymät rakenteisiin on suunniteltu erittäin korkealaatuisesti. Raati arvosti myös sitä, että suunnittelussa on huomioitu vanhojen töölöläistalojen julkisivut ikkunoineen. Pääurakoitsijana toimi Hartela Oy ja lasirakenteiden urakoitsijana Jalora Planarian Oy.

Tekniset tiedot
Energiatehokas ulkoseinä on itsepuhdistuva, osin auringonsuoja-energiansäästölasilla varustettu kolminkertainen lasijäykisteinen Pilkington Planar -järjestelmä. Katto on itsepuhdistuvalla energiansäästölasilla varustettu liimasaumarakenteinen kaksinkertainen eristyslasi.

Julkaistu 8.10.2010

Takaisin