Vantaan rakentamisen laatupalkinto Håkansbölen kartanon puiston restauroijille

(Vantaan Rakennusvalvonta, tiedote 19.8.2011)
Vantaan rakentamisen laatupalkinnon eli Kehäkukka-palkinnon saavat tänä vuonna Hakunilassa olevan Håkansbölen kartanon puiston restauroinnista vastanneet tahot. Kehäkukka-palkinto on jaettu Vantaalla vuodesta 2007 ja se perustuu Vantaan arkkitehtuuristrategiaan. Palkinto jaettiin Håkansbölen kartanonpuiston juhlallisissa avajaisissa perjantaina 19.8.

Vantaan rakentamisen laatupalkinnon raatina toimiva kaupunkikuvaneuvottelukunta haluaa tämän vuoden valinnallaan nostaa esille puistojen merkityksen kaupungin viihtyisyyden ja maisemien kauneuden kannalta. Aina ei riittävästi huomata, että rakennusten lähiympäristöjen, pihojen ja istutusten huolellinen suunnittelu ja lopputuloksen viimeistely on yhtä merkittävää kaupunkikuvassa kuin rakennukset.

Håkansbölen kartano siirtyi Vantaan kaupungin omistukseen syksyllä 2005. Sen jälkeen kartanon puisto on inventoitu ja puistolle on laadittu restaurointisuunnitelma, joka on nyt toteutettu. Håkansbölen kartanonpuisto on ensimmäinen restauroitu historiallinen puisto Vantaalla. Tuloksesta voidaan olla ylpeitä.

Håkansbölen kartanon puisto on vantaalaista kulttuuriperintöä parhaimmillaan, mutta se on myös valtakunnallisesti merkittäväksi tunnustettu kulttuurihistoriallinen kohde jugend-ajan kokonaistaideteoksena. Kartano puistoineen antaa hyvän käsityksen Vantaan pitkästä historiasta. Se on vuosisatojen aikana kokenut monenlaisia vaihteita ja nyt 1900-luvun alun tyyliin kunnostettuna, puisto on kaunis ja vaikuttava.

Vuoden 2011 Kehäkukka- palkinnon saavat maisema-arkkitehti Matti Liski, Maisema-arkkitehtuuritoimisto Näkymä Oy (pääsuunnittelija, yleis- ja toteutussuunnittelu sekä työmaapalvelut), dosentti Eeva Ruoff (puistojen restauroinnin erityisasiantuntija Näkymä Oy:n toimesta), maisema-arkkitehti Ismo Häkkinen, Sito Oy (yleis- ja toteutussuunnittelun sekä työmaapalveluiden tilaaja), puistosuunnittelupäällikkö Pirjo Siren, Vantaan kaupungin kuntatekniikan keskus, viheralueyksikkö (hankkeen suunnittelun ja talouden ohjelmointi ja aloittaminen, yleissuunnittelun tilaaja), työpäällikkö Bo Backman, Vantaan kaupungin kuntatekniikan keskus, viheralueyksikkö (kartanopuiston restauroinnin rakennuttaja), rakennuttajapuutarhuri Ulla Puranen, Vantaan kaupunki, tilakeskus (suunnittelun ja rakennuttamisen ohjaus) sekä työnjohtaja Matti Martikainen, katutekniikka (hankerakentaminen) ja kaupunginpuutarhuri Pirjo Kosonen (Blylodinpuiston ylläpito).

Ensimmäinen Vantaan rakentamisen laatupalkinto jaettiin vuonna 2007. Sen saivat Keravanjoen rannassa entisen silkkitehtaan vieressä Tikkurilassa olevien asuinkerrostalojen suunnittelijat ja rakentaja. Vuonna 2008 Kehäkukka-palkinnon saivat Tikkurilan Viertolassa olevan Bäckbyn eli Viertolan kartanon kolmen rakennuksen kunnostamisen suunnittelija sekä kunnostuksen toteuttajat. Vuonna 2009 laatupalkinto annettiin DHL-Business-Parkille, joka sijaitsee Aviapolis-alueella Helsinki-Vantaan lentoaseman tuntumassa ja viime vuonna Pyhän Laurin kappelille, jonka Vantaan seurakuntayhtymä rakennutti Helsingin pitäjän kirkonkylään.

Julkaistu 23.8.2011

Takaisin