PE 13.4. Luennoitsijaesittelyt

Catherine Slessor

Catherine Slessor opiskeli arkkitehtuuria Edinburgin yliopistossa ja työskenteli arkkitehtitoimistossa ennen siirtymistään Architects’ Journal -lehden toimittajaksi ja edelleen Architectural Review -lehden palvelukseen. Sittemmin hän on työskennellyt Dezeenin ja Archdailyn toimittajana.
Hän on kirjoittanut ja toimittanut kirjoja, joista tunnetuimpia ovat high tech -arkkitehtuurin ja ympäristötietoisuuden välistä suhdetta tarkasteleva Eco Tech sekä Concrete Regionalism, joka käsittelee paikallisten tyylien vaikutusta nykykäytäntöihin. Hän on luennoinut eri maissa ja toiminut myös vierailevana kriitikkona Edinburgin yliopistossa ja Oxford Brookes -yliopistossa.

Matthias Sauerbruch

Matthias Sauerbruch on osakkaana Berliinissä vuonna 1989 perustetussa Sauerbruch Hutton -toimistossa, joka on 90 henkeä työllistävä kansainvälinen arkkitehtuuri-, kaupunkisuunnittelu- ja muotoiluyritys.
Opiskeltuaan ensin arkkitehtuuria Lontoossa ja Berliinissä hän perusti Sauerbruch Huttonin yhdessä Louisa Huttonin kanssa vuonna 1993. Arkkitehdin työnsä ohessa hän on toiminut vierailevana professorina Berliinissä, Camgbridgessä ja Charlottevillessä sekä professorina Berliinissä ja Stuttgartissa. ”Projektien inspiraation lähteenä on aina paikka, toimeksianto ja asiakas ja ne räätälöidään näiden asettamien vaatimusten mukaan. Koska meille arkkitehtuuri on vuoropuhelua, prosessin jokaisessa vaiheessa kuunnellaan aina eri alojen asiantuntijoita ja konsultteja”, Sauerbruch toteaa.
Sauerbruchin toteutuneisiin hankkeisiin kuuluvat mm. runsaasti huomiota herättänyt Brandhorst Museum Münchenissä sekä Dessauhun rakennettu liittovaltion ympäristövirasto, joka on malliesimerkki kestävästä toimistorakennusten suunnittelusta. Sauerbruch Hutton on voittanut lukuisia kansallisia ja kansainvälisiä suunnittelupalkintoja.

Anni Vartola

Anni Vartola (s. 1965) on helsinkiläinen arkkitehtuurikriitikko ja arkkitehtuurin teorian vanhempi lehtori Aalto-yliopistossa. Vartola valmistui arkkitehdiksi vuonna 1994 ja väitteli tekniikan tohtoriksi arkkitehtuurin teorian alalta Aalto-yliopistossa vuonna 2014. Vartola on erikoistunut postmodernin arkkitehtuurin teoriaan ja jälkimodernin suomalaisen arkkitehtuurin ilmiöihin. Hänet tunnetaan monipuolisena kirjoittajana ja hän julkaisee säännöllisesti nykyarkkitehtuuria käsitteleviä artikkeleita, kritiikkejä, haastatteluja ja käännöksiä alan julkaisuissa Suomessa ja ulkomailla. Vartola toimii myös yrittäjänä bookm‑ark.fi -verkkokaupassa, joka on Suomen arkkitehtuuria käsittelevään kirjallisuuteen erikoistunut arkkitehtuurikirjakauppa.

Juha Hurme

Juha Hurme (s. 1959) on suomalainen teatteriohjaaja ja Finlandia-palkittu kirjailija. Hän on koulutukseltaan biologi. Hurme oli perustamassa Yövieraat-teatteria (1988–2001) ja Nälkäteatteria (1998). Hän on toiminut Ylioppilasteatterin (1994–1997) sekä Rauman Kaupunginteatterin (1995–1997) taiteellisena johtajana. Vuosina 2002–2005 hän oli tamperelaisen Teatteri Telakan johtajana.
Hurme on kirjoittanut romaanit Volvo Amazon (2007), Nyljetyt ajatukset (2014), sekä Niemi (2017), josta hänet palkittiin kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnolla.
Hurme sairastui vuonna 2009 psykoosiin ja joutui sen vuoksi psykiatrisen sairaalan suljetulle osastolle kuukaudeksi. Kokemuksistaan hän kirjoitti romaanin Hullu (2012) ja vuoden 2016 joulukuussa Telakassa ensi-iltansa saaneen näytelmän Hullu.
Hurme on Yle Radio 1:n Lukupiiri-ohjelman vakiovieras ja Kultakuume-ohjelman kolumnisti

Lauri Louekari

Lauri Louekari valmistui arkkitehdiksi Oulun yliopiston arkkitehtuurin osastolta 1980. Samana vuonna perustettiin myös Arkkitehtitoimisto Louekari yhdessä Anna Louekarin kanssa. Suunnittelutyö on poikinut lukuisia palkintoja ja kunniamainintoja suomalaisissa ja kansainvälisissä arkkitehtuurikilpailuissa. Töitä on esitelty arkkitehtuurinäyttelyissä mm. Pariisissa, Kööpenhaminassa, Venetsiassa, Roomassa, Tukholmassa ja Pekingissä. Louekari on toiminut arkkitehtuurikilpailujen tuomarina lukuisissa SAFAn yleisissä ja kutsukilpailuissa. Suunnittelutyön ohella Louekari on toiminut nykyaikaisen arkkitehtuurin lehtorina ja professorina vuosina 1991–2010. Vanhana oulunkoululaisena Louekari korostaa arkkitehtuurissa paikkaan ja ympäristöön sopivaa arkkitehtuuria, ”kulttuurillisen itsenäisyyden tunnetta”.Luennoitsijat päivitetään tänne sitä mukaa kun osallistumisesta saadaan lopullinen vahvistus.

Oikeudet ohjelmamuutoksiin pidätetään.
Catherine Slessor
Catherine Slessor

Matthias Sauerbruch
Matthias Sauerbruch

Anni Vartola
Anni Vartola

Juha Hurme
Juha Hurme

Lauri Louekari
Lauri Louekari