Kristian Gullichsen Aalto-yliopiston teknillisen korkeakoulun kunniatohtoriksi

Aalto-yliopiston ensimmäisessä tohtoripromootiossa kunniatohtoriksi nimitettävä arkkitehti Kristian Gullichsen iloitsee uuden yliopiston avaamista mahdollisuuksista arkkitehtuurin opiskelijoille. Arkkitehtien taitotaso on Gullichsenin mukaan Suomessa edelleen korkealla ja uravalinta osoitus kunnianhimosta.

Työnkuva on kuitenkin muuttumassa. Projektien hallinta on monimutkaistunut ja aikataulut kiristyneet. Arkkitehteja tarvitaan paitsi suunnittelijoina myös hallinnollisiin tehtäviin, mikä edellyttää tietopohjan laajentamista.

Arkkitehdin koko ammattitaito otettava takaisin käyttöön
Vaikka arkkitehtuurilla on Suomessa vankka arvostus, rakennetun ympäristön laatu on varsin kirjava, ja korkeakouluarkkitehtien suunnittelemat rakennukset edustavat murto-osaa kaikesta rakentamisesta. Kuntien suunnittelutoimistoissa ja rakennusvalvonnan tehtävissä arkkitehteja löytyy yhä harvemmin. Ammattitaitoa on tarjolla, mutta sitä ei käytetä riittävästi. Kärsijöinä ovat erityisesti maaseudun taajamat.

- Jossakin on vika, kun kauniista kirkonkylistä on vain rippeet jäljellä monenkirjavien markettien ja yrityspuistojen sekamelskassa, Gullichsen toteaa.

- Johtuvatpa ongelmat kunnallispolitiikan lyhytnäköisyydestä tai kulutusyhteiskunnan paineista, on varmaa että parempi suunnittelu säästäisi sekä rahaa että maisema- ja kulttuuriarvoja. Ilmiö on toki maailmanlaajuinen, mutta näyttää rasittavan Suomea erityisen ankarasti, Kristian Gullichsen sanoo.

Kunniatohtoriksi 1.10.2010
Arkkitehti Kristian Gullichsen promovoidaan Aalto-yliopiston teknillisen korkeakoulun tohtoripromootiossa 1.10.2010. Muut promovoitavat kunniatohtorit ovat professori Kathleen Eisenhardt, professori Toshio Fukuda, vuorineuvos Stig Gustavson, professori Shinya Kikuchi, professori Tiina Mattila-Sandholm, teollisuusneuvos Timo Poranen, professori Jose C. Principe, professori Seshadri Seetharaman.

Yksipäiväisessä tilaisuudessa promovoidaan 356 tekniikan tai filosofian tohtoria, joista naisia on ennätysmäärä eli 27 %. Ulkomaalaisia tohtoreita on 14 %. Tämänkertainen promootio on ensimmäinen Aalto-yliopiston promootio ja samalla 21. tekniikan alan promootio.

Lue lisää:
http://promootio2010.tkk.fi/fi/ajankohtaista/uutiset/view/kunniatohtori_kristian_gullichsen-lisaa_arkkitehteja_mukaan_maaseututaajamien_kehittamiseen/

Lisätietoja:
Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu
Tiedottaja Riikka Hopiavaara
puh. (09) 470 22071, 050 384 1772
riikka.hopiavaara @ tkk.fi

Julkaistu 30.9.2010

Takaisin