COMMUNICATIONS 2009

Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn perinteinen arkkitehtuuritapahtuma, Arkkitehtipäivät, järjestetään tänä vuonna 25.4.2009 kansainvälisissä merkeissä. Teemana on COMMUNICATIONS – yhteistyö, tulevaisuus ja kansainvälisyys.

Kansainvälisyyttä tarkastellaan eurooppalaisesta näkökulmasta: esiintyjäkaartiin lukeutuu useita tämän hetken – ja tulevaisuuden –eurooppalaisia huippunimiä. Kansainvälisyys näkyy myös yleisössä. Architects’ Council of Europen (ACE) yleiskokouksen yhteydessä Finlandia-talolla järjestettävä seminaari saa vieraakseen suomalaisen arkkitehtikunnan lisäksi kymmeniä eurooppalaisia arkkitehtuurin vaikuttajia.

- Päivän teema COMMUNICATIONS on tarkoituksella tulkittu laajasti, monella tasolla tapahtuvana kommunikointina. Tämän päivän arkkitehdit elävät globaalissa ympäristössä, jossa vaikutteet, suunnittelijat ja palvelut liikkuvat yhä vapaammin. Viestintä on avainasemassa myös arkkitehtuurissa, SAFAn puheenjohtaja Rainer Mahlamäki toteaa.

Päivän ohjelmassa on viime vuoden tapaan muutamia pidempiä puheenvuoroja. Iltapäivällä kuullaan rykelmä lyhyitä ja ytimekkäitä näkökulmapuheenvuoroja, joita esittävät mm. arkkitehti Anne Stenroos (muotoilujohtaja, KONE), Hollmén Reuter Sandman Arkkitehdit ja Teemu Kurkela (arkkitehti, Arkkitehtitoimisto JKMM) .

Monipuolisena arkkitehtina ja yhteiskuntakriittisenä taiteilijana tunnetun Sami Rintalan luennon aiheena on ‘LEARNING FROM THE EDGES ON HUMAN BIODIVERSITY’. Pohjois-Norjassa asuva taiteilija työskentelee nykyisin islantilaisen Dagut Eggertsonin kanssa perustamassaan toimistossa, Rintala Eggertson Architects.

Useita palkintoja voittanut norjalainen Space Group -toimisto on tunnettu intohimoisesta ja tutkivasta otteestaan. Toimiston vetäjä Gary Bates on norjalaisen arkkitehtuurin ykkösnimiä.

A10 - new European architecture -lehden päätoimittaja Hans Ibelingsin voi hyvällä syyllä väittää olevan eurooppalaisen nykyarkkitehtuurin hermolla. Hollantilainen taidehistorioitsija ja arkkitehtuurikriitikko perusti vuonna 2004 yhdessä Arjan Grootin kanssa A10 - new European architecture -lehden. Julkaisun kunnianhimoisena tavoitteena on toimia eurooppalaisen arkkitehtuurikulttuurin viestinviejänä - kansainvälistä viestintää parhaimmillaan!

Suomalaista näkökulmaa edustaa arkkitehti, tutkija Kaarin Taipaleen puheenvuoro ’WHAT HAS ENERGY GOT TO DO WITH ARCHITECTURE?’ Hiljattain väitelleen Kaarin Taipaleen tutkimusaiheita ovat talouselämän globalisaatio ja paikallisuus, ”glokalisaatio”. Skandinaavisen tuulahduksen tuo tanskalainen arkkitehti Dorte Mandrup-Poulsen, joka on lyhyessä ajassa noussut yhdeksi Tanskan tunnetuimmista arkkitehdeista. Aarhus School of Architecturen kasvatti tuli tunnetuksi myös vuonna 1999 arkkitehtiryhmän kanssa julkistamistaan arkkitehtuurin Dogma-säännöistä, nk. ’Charter 99’.

Dorte Mandrup cv
PDF 165,9Kt
Gary Bates cv
PDF 227,9Kt
Hans Ibelings cv
PDF 528,1Kt
Kaarin Taipale cv
PDF 246Kt
Sami Rintala cv
PDF 221,7KtJulkaistu 25.4.2009

Takaisin