Vuoden 2017 Puupalkinto Niemenharjun matkailukeskukselle

Vuoden 2017 Puupalkinnon saa Niemenharjun matkailukeskus, jonka arkkitehtisuunnittelusta vastaa Studio Puisto Arkkitehdit Oy.

Palkintoperusteena tuomaristo toteaa seuraavaa:
”Matkailukeskus Nimenharju edustaa erittäin korkeatasoista ja omaleimaista suomalaista puuarkkitehtuuria, johon ei tyylilainoja tarvita. Kohteen puun käyttö on teknisesti taitavaa. Niemenharjussa luonto ja arkkitehtuuri sulautuvat luontevasti yhteen. Suomalaisesta luonnosta tulee osa rakennuksen arkkitehtuuria. Rakennuksessa käydessään kävijä kokee myös luonnon läsnäolon.

Kohteessa tehty oivallus korkeatasoisen puuarkkitehtuurin yhdistämisestä matkailukohteeseen on hieno. Se lisää kohteen ja samalla puurakentamisen huomioarvoa ja kiinnostavuutta. Uutuusarvoa lisää myös se, että vastaavia kohteita ei ole juuri ollut viimevuosina. Kohde nostaa matkailurakentamisen tasoa ja luo mielikuvaa Suomesta laadukkaana ja omaleimaisena matkailumaana. Tuomaristo pitää maininnan arvoisena myös kohteen nuoria ja innovatiivisia suunnittelijoita. ”

Voittaneen työn toteutukseen ovat osallistuneet seuraavat tahot:

– Rakennuttaja Niemenharjun Matkailukeskus Oy (Olavi ja Teija Kolehmainen)
– Arkkitehtisuunnittelu Studio Puisto Arkkitehdit Oy (Willem van Bolderen, Mikko Jakonen, Sampsa Palva, Heikki Riitahuhta, Emma Johansson)
– Rakennesuunnittelu Suunnittelu Laukka Oy (Heikki Ainasoja)
– Urakoitsija Rakennusyhtiö Observo (Martti Haikola)
– LVI-suunnittelu Insinööritoimisto Insinööritoimisto Mäkelä Oy (Pirkko Karjala, Pentti Kuurola)
– Sähkösuunnittelu Insinööritoimisto Aarne Kärkkäinen Oy (Aarne Kärkkäinen)
– Matkailukonsultointi Onvision Oy (Hannu Komu)
– Puuosatoimittaja Versowood Oy

Vuoden 2017 Puupalkinnosta päättäessään tuomaristo päätyi antamaan varsinaisen palkinnon lisäksi yhden kunniamaininnan.

Puupalkinto kunniamaininnan saa All Sea Pool, arkkitehtinaan Pekka Pakkanen, Arkkitehtitoimisto Huttunen - Lipasti - Pakkanen Oy:stä. Perusteena kunniamaininnalle tuomaristo toteaa seuraavaa:

”Taitavasti suunniteltu Allas Sea Pool hieno ja rohkea avaus puurakentamisen tuomiseksi suuren kaupungin ydinkeskustaan. Puurakennuksia ei juurikaan ole totuttu näkemään suurten kaupunkien keskellä. Allas Sea Poolissa puu on luonteva osa paviljonkimaisen rakennuksen arkkitehtuuria ja sen laajojen oleskelualueita. Kohde osoittaa, että puu sopii hyvin myös väliaikaiseksi tarkoitettujen rakennusten materiaaliksi.”

Allas Sea Pool arkkitehtisuunnitellusta vastaa Huttunen-Lipasti-Pakkanen Arkkitehdit. Kohteen tilaaja on Helsinki Allas Oy.

Yleisöäänestyksen voitti Nuorisokeskus Marttisen VIHTA-rantasaunarakennus, jonka on suunnittelut Anniina Kortemaa ja Elina Merilä.

Julkaistu 5.12.2017

Takaisin