Arkkitehti Panu Kailalle tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto

Opetusministeriö on myöntänyt vuoden 2010 tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot kahdeksalle yksityishenkilölle tai ryhmälle tiedonjulkistamiseen liittyvistä ansioista. Elämäntyöpalkinnon sai arkkitehti Panu Kaila rakennuskulttuurin ja siihen liittyvän taitotiedon tuottajana.

Ministeri Henna Virkkusen mukaan on tärkeää, että yhteiskunta tukee aktiivisesti niitä tiedontuottamisen ja tiedonvälityksen keinoja, jotka takaavat sen, että päätöksentekijät ja kansalaiset saavat tietoa nopeasti ja luotettavasti.

Arkkitehti Panu Kaila (s. 1939) palkitaan elämäntyöstään tiedonjulkistajana. Hän on tehnyt mittavan ja ansiokkaan uran rakennuskulttuurin ja siihen liittyvän taitotiedon tutkijana, opettajana sekä tuotteliaana ja taitavana kirjoittajana. Hänet tunnetaan erityisesti rakennusten restauroinnin ja konservoinnin perinteitä vaalivana osaajana ja pidettynä esiintyjänä. Arkkitehti Kaila on myös kansainvälisesti tunnettu puuarkkitehtuurin ja konservoinnin asiantuntija ja auktoriteetti.

Kaila on pitkän uransa aikana ehtinyt opettaa kaikissa Suomen arkkitehtikouluissa sekä ulkomailla muun muassa Italiassa, Norjassa ja Japanissa.

Kailan kirjoittamat, paljon luetut puutalojen rakentamista ja erityisesti niiden maalaamista käsittelevät teokset, kuten Kevät toi maalarin. Perinteinen ulkomaalaus (2000) ja sen täydennysteos Kesällä töitä teki maalari (2008) sekä Maalari maalasi taloa. Julkisivujen värihistoria (2009) osoittavat tietä kestävään ja taiteellisesti korkeatasoiseen rakennuskulttuuriin. Teos Talotohtori. Rakentajan pikkujättiläinen (1997) oli myös Tieto-Finlandia-ehdokkaana, ja arkkitehti tunnetaankin yhä talotohtori Kailana.

Arkkitehti Panu Kaila on ottanut selkeän roolin yhteiskunnallisena keskustelijana ja vaikuttajana. Hän on uskaltanut kritisoida viime vuosikymmeninä vallinnutta vanhojen rakennusten tuhoamisvimmaa ja hätiköityjä kunnostusratkaisuja ja ollut näin osaltaan pelastamassa suomalaista rakennuskulttuuria ja -osaamista. Perinnerakentamisen puolestapuhujana ja vanhan rakennusperinteen vaalijana hän on nostanut käden taidot jälleen kunniaan ja puun käytön uuteen nousuun.

Julkaistu 29.4.2010

Takaisin