SAFAn arkkitehtuurikilpailunäyttely Suomen rakennustaiteen museossa: 
Kohti hyvää elämää

Lehdistötiedote
9.3.2010

Näyttelyn fokus on monessakin mielessä tulevaisuudessa: esittelyssä ovat kulttuurikeskus, ideakilpailut kerrostalopihojen ja kokonaisen kaupunginosan suunnittelusta, sairaala ja palvelutalo. Näyttely on avoinna yleisölle 10.3.–30.5.2010 Suomen rakennustaiteen museon pienessä salissa.

Viime vuonna käydyistä kilpailuista esitellään Vanhusten palvelutalon kehittäminen (Oulun Tuira), Mahdollisuuksien piha! – kerrostalopihojen suunnittelukilpailu, Espoon sairaala, Saamelaiskulttuurikeskus (Inari) sekä Koivusaaren kansainvälinen suunnittelukilpailu (Helsinki).

Näyttelyn avaa kansanedustaja Maria Guzenina-Richardson, joka kuului näyttelyssä esiteltävän Espoon sairaalan palkintolautakuntaan.
- Tarve ammattitaitoiselle, käyttäjälähtöiselle hoivaympäristöjen suunnittelulle on tulevina vuosikymmeninä yhä suurempi. Tilat toimivat parhaimmillaan olennaisena osana kuntoutus- ja paranemisprosessia. Nyt tarvitaan uudenlaista, aktivoivaa lähestymistapaa vanhenevan väestömme asumistarpeiden ratkaisemiseksi, Guzenina-Richardson sanoo.

Espoon sairaalan suunnittelusta ja nykyisen Puolarmetsän sairaalan muutossuunnittelusta järjestettiin kaksivaiheinen kilpailu, jonka tavoitteena oli löytää ratkaisu korkeatasoiseksi vanhusten Elä ja asu -seniorikeskukseksi. Voittajaehdotuksessa ”Orkidea” (Arkkitehtitoimisto K2S Oy, arkkitehdit Kimmo Lintula, Niko Sirola ja Mikko Summanen) terveyttä edistävä, monipuolinen kampusalue vertautuu pienoiskaupunkiin. Palkintolautakunnan mukaan ehdotuksen ’kaupunkikuvallinen ilme muistuttaa hyvällä tavalla enemmän hotellia kuin laitosta, sekä viestii asiakaskeskeisyyttä, hoidon hyvää laatua ja kotiin palaamista.’

Myös Oulun Tuiran vanhusten palvelutalon kehittämiseksi järjestetyssä yleisessä suunnittelukilpailussa haettiin uudentyyppisiä ratkaisuja vanhusten asumiseen. Edellytykset toteutuivat arkkitehtiylioppilaiden (Antti Karsikas, Ville-Pekka Ikola ja Kalle Vahtera) suunnittelemassa arkkitehtonisesti, toiminnallisesti ja taloteknisesti esimerkillisessä ja energiatehokkaassa ehdotuksessa ’Pihat ja piirit’. ARAn, Avara Suomen, Oulun kaupungin ja ympäristöministeriön järjestämän kilpailun tavoitteena oli saada aikaan esimerkillinen vanhusten palvelutalo: kodikas, toimiva, aktivoiva ja turvallinen.


Lisätietoja, tarkemmat kilpailuesittelyt ja lehdistökuvia:
Kilpailunäyttely kevät 2010
• Pauliina Ilonoja, kilpailuassistentti pauliina.ilonoja @ safa.fi,
p. 09 5844 4215
• Samuli Woolston, pj, kilpailutoimikunta, SAFA
p. 040 5555 709

Julkaistu 9.3.2010

Takaisin