Sibbesborgin kestävän yhdyskunnan suunnittelukilpailu ratkaistu

Sipoon kunta, lehdistötiedote 16.1.2012
Sipoon kunta järjesti vuoden 2011 aikana kansainvälisen kestävän yhdyskunnan suunnittelukilpailun yhteistyössä kumppaneidensa kanssa. Kilpailun tavoitteena on selvittää, miten Söderkullaa ja Sipoonlahden ympäristöä tulisi kehittää, jotta alue vastaisi niin paikallisiin kuin kansainvälisiinkin kestävyyden tavoitteisiin nyt ja tulevaisuudessa. Tavoitteena on, että kilpailun kokemuksia voidaan hyödyntää muidenkin yhdyskuntien suunnittelussa ja että kilpailu synnyttää uusia toimintamalleja kaupunkialueiden kehittämiseen.

Sibbesborgin kilpailussa kestävään kehitykseen liittyivät sen viisi ainutlaatuisuuden teemaa: menetelmät järjestää liikenne ainutlaatuisella tavalla, eko- ja energiatehokkuuden ainutlaatuiset muodot, ainutlaatuinen ympäristö ja maaseutu, elämän ja elämäntapojen ainutlaatuisuus sekä työllisyyden ja palvelujen tuottamisen menetelmät.

Kilpailuaika oli 14.3.–30.9.2011. Kilpailuehdotuksia saapui määräaikaan mennessä yhteensä 30 Suomesta ja ulkomailta. Kilpailu on herättänyt huomiota kansainvälisesti, nettisivustolla on vuoden 2011 aikana vierailtu 110 maasta, yhteensä 19 428 kertaa. Eniten kansainvälisiä käyntejä on tehty Ruotsista, USA:sta, Venäjältä, Alankomaista, Japanista ja Saksasta.

Palkintolautakunta on arvioinut kilpailutyöt yhteisessä seminaarissa asiantuntijoiden kanssa. Yleisöllä on ollut mahdollisuus arvioida kilpailuehdotuksia Internet-sivustolla. Yleisöarvioinnin yhteenveto on koottu vertailutaulukkoon sivulle www.sibbesborg.net/fi/for-media

Palkintotilaisuus 16.1.2012 järjestettiin Sipoon Nikkilän Itäisen Jokipuiston Artborg 35:ssä. Mukana oli palkinnonsaajia, kilpailun tuomaristoa, asiantuntijoiden edustajia, yhteistyötahoja, kunnan luottamushenkilöitä ja virkamiehiä.

Ensimmäisen palkinnon 50 000 euroa sai kilpailutyö nimeltään "Nourish!", WSP Finland Oy, toisen palkinnon 40 000 euroa kilpailutyö "Balance", Serum Architects Ltd. Kolmas palkinto 35 000 euroa annettiin kilpailutyölle "Sibblings" (tekijät: Jouko Kunnas, arkkitehti, Liidea Oy, Juho Rajaniemi, arkkitehti SAFA, tekn. toht.)

Kilpailussa jaettiin kaksi erikoispalkintoa á 12 500 euroa:
--”CYCLE!” Arkkitehtitoimisto Petri Rouhiainen Oy
--”urbi et orbi”, tekijät: Hannu Normo, arkkitehti SAFA, Tuomas Autere, arkkitehti SAFA, Pekka Normo, dipl.ins.

Kolme kunniamainintaa:
- ”Letters from Sibbesborg” Luca De Gol, arkkitehti, ja Samir Bhowmik, arkkitehti SAFA, AlA
- ”The City Game”, Martti Kalliala, arkkitehti, Tuomas Toivonen, arkkitehti SAFA, Hedwig Heinsman, DUS Architects, arkkitehti
- ”Heart and Soul”, School of Architecture and Planning, The Catholic University of America


Lisätietoja ja arviointipöytäkirja
Kilpailun omilta sivustoilta: www.sibbesborg.net
Lisätietoja myös kilpailun palkintolautakunnan puheenjohtaja, Sipoon kunnan kehitysjohtaja Mikko Aho, mikko.aho @ sipoo.fi, puh. 09 2353 6700

Lehdistötiedote 16.1.2012
DOC 163,5Kt
Lehdistötiedotteen liite
DOC 161,5Kt
Kilpailun tulos -esite
PDF 1,4Mt

Sibbesborg, voittanut ehdotus "Nourish!", WSP Finland Oy

Sibbesborg, voittanut ehdotus "Nourish!", WSP Finland Oy


Julkaistu 16.1.2012

Takaisin