Opastettuja kierroksia Helsingissä paikkoihin, joihin et tavallisesti pääsisi!

Kurkistuksia Helsingin historiallisten rakennusten salaisimpiin sopukoihin, teollisuusrakennusten avariin halleihin, yksityistilojen lämpöön ja virastojen vihoviimeisiin komeroihin. 10.-12.9. järjestettävä OpenHouseHelsinki-tapahtuma avaa ovet sinne minne ei tavallisesti pääse! Seikkaile mm. Hietalahden telakalla, Alvar Aallon kodissa ja ateljeessa, Hakaniemen virastotalossa, Irakin suurlähetystössä, kaupungintalon sisäpihoilla ja Hanasaaren B-voimalaitoksessa!

”OpenHouseHelsinki tapahtuman aikana pääsee tutustumaan todella erikoisiin ja kiinnostaviin paikkoihin”, lupaa tapahtuman tuottaja arkkitehti Meri Louekari. ”Opastettuja kierroksia on tulossa paitsi hienoihin uudisrakennuksiin ja historiallisiin kohteisiin, myös useisiin yleisön toivomiin kohteisiin kuten Hietalahden telakka-alueelle ja Hanasaaren B-voimalaitokseen.”

Kivihiiltä energialähteenä käyttävästä Hanasaaren B-voimalaitoksesta löytyy omalaatuisia 70-luvun teollisuustiloja ja jännittäviä halleja. Lähes 150 vuotta suljettuna ollut Hietalahden telakka-alue taas on keskustan vanhimpia ja viimeisiä jäljellä olevia varhaisen teollisuuden muovaamia kokonaisuuksia. Telakan kierroksella tutustutaan paitsi komeisiin historiallisiin punatiilisiin teollisuusrakennuksiin, myös STX Europen telakka-alueeseen ja nostureihin. Hernesaaren ja Jätkäsaaren alueiden tulevaisuuden suunnitelmiin voi lauantaina tutustua tarkemmin Lars Sonckin tiilimakasiiniin pystytettävässä näyttelyssä. Makasiinissa on samalla luvassa myös hauska työpaja lapsille, jossa he pääsevät ideoimaan kaupunkisuunnittelijoiden kanssa unelmien kaupunkipihaa uusille asuinalueille.

OpenHouseHelsinki tarjoaa kurkistuksen myös yksityisiin tiloihin. Alvar Aallon lämminhenkinen koti ja erityisesti hienostunut ateljee edustavat Aallon 50-luvun rakennusten parhaimmistoa. ”Ateljeen sisäpihan amfiteatterimaisen puutarhan liuskekivilaatoilla toimiston väki tapasi istua ja kuunnella esitelmiä ja dia-esityksiä”, kertoo Louekari. Aallon kaupunkisuunnitelmiin tutustutaan ateljeekäynnin jälkeen Munkkiniemi – kävelykierroksella. Tarinoita riittää kerrottavaksi myös Lapinlahden sairaalan puisto-alueesta, jonne toinen OpenHouseHelsinki ulkoilukierros suuntaa. Vuonna 1841 valmistunut sairaala sijoitettiin Lapinlahdelle, koska se oli sopiva paikka rauhallisille ja vehreille puistopromenadeille. Potilastyönä valmistunutta puistoa käyttivät sekä potilaat että hoitajat.

Lisäksi mukana on myös uudiskohteita, kuten Varman valtavat uudet toimitilat Salmisaaressa, Domus Gaudium Kampissa sekä Tuomarilan päiväkoti OpenHouseHelsnki goes Espoo -osiossa.

Kierroksille on vapaa pääsy, mutta rajoitetun osallistujamäärän vuoksi on joillekin kierroksille noudettava liput. Lippuja saa hakea 24.8. alkaen Helsingin kaupungintalon Virka-infosta (Pohjoisesplanadi 11–13, avoinna ma-pe 9-19 ja la-su 11–17) tai Kaupunkisuunnitteluviraston Laiturilta (Narinkkatori 2, avoinna ti-pe 10–18, la 12–16). Lippuja jaetaan max 2 kpl/henkilö/kierros. Kierroksien oppaina toimivat suunnittelijat ja asiantuntijat.

Tarkka ohjelma löytyy 10.8. alkaen osoitteesta http://www.openhousehelsinki.fi

Julkaistu 22.9.2009

Takaisin