Töölönlahden korttelin 2018 kilpailu ratkesi

Lemminkäinen Talo Oy Pääkaupunkiseutu järjesti yhteistyössä Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston ja Keskinäisen Eläkevakuutusyhtiö Eteran kanssa kansainvälisen, rajoitetun suunnittelukilpailun Töölönlahden kortteliin numero 2018. Kilpailuohjelmassa oli sekä toimitila- että asuinrakennusten suunnittelua. Kortteli sijaitsee pääradan vierellä Finlandia-taloa vastapäätä.

Kilpailun tarkoituksena oli löytää jatkosuunnittelun pohjaksi korttelin uudisrakennuksille arkkitehtuuriltaan ja kaupunkikuvalliselta ratkaisultaan korkeatasoinen ja kiinnostava kokonaissuunnitelma. Ratkaisun tuli olla toimiva, muuntojoustava ja teknisesti toteuttamiskelpoinen. Energiataloudelliset ja ekologisesti kestävät ratkaisut oli huomioitava suunnittelussa. Erityistä huomiota tuli kiinnittää tontin vaikeisiin pohjaolosuhteisiin ja siihen, että junarata sijaitsee aivan korttelin vieressä. Suunnittelun lähtökohtana oli myös rakennuksen keskustan oloissa poikkeuksellinen näkyvyys kaikkiin suuntiin ja arvokas sijainti Finlandia-taloa vastapäätä.

Kilpailu järjestettiin kansainvälisenä, rajoitettuna suunnittelukilpailuna ilmoittautumismenettelyllä. Kilpailuun kutsuttiin 21 työryhmää.

Tuomaristo valitsi yksimielisesti kilpailun voittajaksi ehdotuksen ”Perhonen”, jonka tekijöiksi osoittautuivat Verstas Arkkitehdit Oy:stä arkkitehdit SAFA Väinö Nikkilä, Jussi Palva, Riina Palva ja Ilkka Salminen, avustajinaan arkkitehtiylioppilaat Ossi Konttinen, Arto Ollila ja Aapo Airas. Asiantuntijoina olivat johtava konsultti Seppo Karppinen (liikennesuunnittelu) SITO Oy:stä ja maisema-arkkitehti MARK Pia Kuusiniemi LOCI maisema-arkkitehdit Oy:stä.

Perhonen toteuttaa parhaiten kilpailulle asetetut tavoitteet. Korttelin massa on hienovaraisen veistoksellinen. Rakennusten ulkoarkkitehtuuri on paikkaan sopivaa, arvokasta mutta hillittyä. Asuinrakennusten ja toimistorakennuksen julkisivut ovat yhteneväiset poiketen hienovaraisesti toisistaan", ehdotuksesta todettiin.

Kilpailussa jaettiin yhteensä kolme palkintoa ja kaksi lunastusta.

Lehdistötiedote Lemminkäinen Oy 13.12.2011

1. palkinto, ehdotus "Perhonen", Verstas Arkkitehdit Oy

www.verstasarkkitehdit.fi

Julkaistu 14.12.2011

Takaisin