Jyväskylän Äijälänsalmen tontinluovutuskilpailun voittajiksi Peab Oy ja Lassila Hirvilammi arkkitehdit Oy

Äijälänsalmen tontinluovutuskilpailun voitti kilpailuehdotus ”Kieppi”, jonka taustalla ovat rakennuttajana Peab Oy ja arkkitehtitoimistona Lassila Hirvilammi arkkitehdit Oy.

Äijälänsalmen tontinluovutuskilpailun järjestivät Jyväskylän kaupunki ja Suomen Asuntomessut. Kilpailun tavoitteena oli saada Jyväskylässä vuonna 2014 järjestettäville Asuntomessuille kokeellisen puurakentamisen korttelialueen suunnitelma ja toteutus eli löytää maisemallisesti merkittävään paikkaan arkkitehtuuriltaan korkeatasoinen ratkaisu ja valita tontin toteuttaja. Kilpailun voittaneen ehdotuksen tekijöille myönnetään aluetta koskeva suunnitteluvaraus.

Palkintolautakunta päätti valita ensimmäiselle sijalle ehdotuksen ”Kieppi” ja antaa kunniamaininnan ehdotukselle ”Apilanlehdet”, jotka toteuttivat kilpailun tavoitteet parhaiten. Molemmat ehdotukset tarjoavat hyvän lähtökohdan korttelin suunnittelulle. Muita ehdotuksia ei asetettu paremmuusjärjestykseen. Kunniamaininnan saaneen ehdotuksen ”Apilanlehdet” taustalla ovat rakennuttajana NCC Rakennus Oy ja Arkkitehtitoimistona Optiplan Oy.

– Voittanut työ täyttää erinomaisesti kaupungin tavoitteet tyylikkäästä, erottuvasta rakennuskokonaisuudesta näkyvällä paikalla Äijälänsalmen suulla, toteaa kaupunginarkkitehti Ilkka Halinen.
Halisen mukaan rakennuksen puinen kaariaihe korostaa Alvar Aallon henkeä ja tekee työstä täydellisen vahvistuksen kaupungin strategiseen ajatteluun, jonka olennaisia osia ovat puu, Aalto ja Päijänne.

Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen on tyytyväinen kilpailun antiin.
– Asuntomessujen tavoite on kehittää suomalaista asumista. Arkkitehtuurikilpailut Asuntomessuilla ovat vuosikymmenten varrella olleet luonteva tapa hakea tulevaisuuteen suuntaavia uusia näkökulmia sekä konkretisoida hyvän suunnittelun esimerkkejä suurelle yleisölle, Pasi Heiskanen sanoo.

– Tämänkertainen voittajatyö on vahva puheenvuoro viime vuosina hiukan pienemmälle huomiolle jääneen pienkerrostalon kehittämiseksi. Näen työssä yhtymäkohtia myös edellisillä Jyväskylässä vuonna 1985 pidetyillä Asuntomessuilla paljon kiitosta saaneeseen pienkerrostaloon, Heiskanen toteaa.

Lisätietoja:
- Pasi Heiskanen, toimitusjohtaja, Suomen Asuntomessut, puh. 020 7437 701, pasi.heiskanen[at]asuntomessut.fi
- Ilkka Halinen, kaupunginarkkitehti, Jyväskylän kaupunki, puh. 014 266 5030, ilkka.halinen[at]jkl.fi
- Mervi Savolainen, palkintolautakunnan sihteeri, puh. 040 5423 096, mervi.savolainen[at]iss.fi

Katso ehdotusten kuvat ja arvostelu täältä

Äijälänsalmen tontinluovutuskilpailun voittanut ehdotus "Kieppi", Lassila Hirvilammi Arkkitehdit Oy

Julkaistu 10.11.2011

Takaisin