Uusi korkeakoulu sai nimeksi Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu

Uusi korkeakoulu sai nimeksi Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu: Nimi kuvastaa korkeakoulun yhteisiä nimittäjiä

Aalto-yliopiston nykyisten Taideteollisen korkeakoulun ja Insinööritieteiden korkeakoulun arkkitehtuurin laitoksen yhdessä muodostama uusi korkeakoulu aloittaa toimintansa tammikuun ensimmäisenä päivänä 2012. Sen nimeksi on päätetty Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu.

Uusi Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu on muotoilun, median, arkkitehtuurin ja taiteen korkeakoulu, joka kokoaa yhteen ihmislähtöisten ympäristöjen suunnittelun ja toteutuksen alueet. Korkeakoulun perusfilosofia on lähellä humanistista maailmankatsomusta, mikä näkyy sen tutkimuksen, opetuksen ja muun toiminnan ihmiskeskeisyydessä ja käyttäjälähtöisyydessä.

Humaaniin maailmankuvaan viittaa myös uuden korkeakoulun englanninkielinen nimi Aalto University School of Arts and Creativity. Koulun ruotsinkielinen nimi on puolestaan Högskolan för konst och kreativitet vid Aalto-universitetet. Käännökset poikkeavat hieman suomenkielisestä versiosta, koska nykyisen nimen käsite 'art and design' viittaisi liian vahvasti menneeseen. Nyt kaikki nimet viestivät muutoksesta vahvemmin kuin suorat käännökset.

"Kaikki uuden korkeakoulun nimiversiot ovat uusia ja kertovat siten Taideteollisen korkeakoulun ja arkkitehtuurin laitoksen yhdistymisen tuomasta muutoksesta ja Aalto-yliopiston monialaisuudesta. Taide yhdistettynä suunnitteluun ja luovuuteen kertoo uuden koulun toiminnasta ja näkökulmasta erittäin hyvin. Ne ovat yhteisiä nimittäjiä kaikille uuden koulun osa-alueille", perustelee Taideteollisen korkeakoulun dekaani Helena Hyvönen.

Jatkossa uudesta korkeakoulusta valmistuu sekä vahvan taiteellisen että käyttäjälähtöisen suunnittelun ammattitaidon hallitsevia muotoilun, taiteen ja arkkitehtuurin osaajia ja uudistajia.

"Nämä tulevaisuuden ammattilaiset ovat rakennetun ympäristömme kehittäjiä, joille yhteys rakennusteknologiaan on tärkeä. Suunnittelu-termi koulun nimessä viestii tärkeästä sillasta Aalto-yliopiston kaikkiin aloihin - tekniikan lisäksi myös talouteen", kertoo arkkitehtuurin laitoksen johtaja Antti Ahlava.

Korkeakoulun nimeä haettiin nimikilpailulla, joka oli avoin koko Aalto-yhteisölle sekä sidosryhmille ja yleisölle. Ehdotuksia jätettiin lähes 800, mikä kertoo paitsi asian herättämästä mielenkiinnosta myös Aalto-yliopistolle ominaisesta yhteisöllisestä toimintatavasta. Lopullisesta nimivalinnasta päätti Aalto-yliopiston ja uuden korkeakoulun johdon, asiantuntijoiden, opiskelijoiden sekä alumniedustajan muodostama nimijury.

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu on ensi vuoden alusta noin 2100 tutkinto-opiskelijan, 300 jatko-opiskelijan ja 500 henkilöstön jäsenen muodostama yhteisö. Korkeakoulussa voi jatkossakin suorittaa taiteen ja tekniikan kandidaatin tutkinnon sekä taiteen maisterin, arkkitehdin ja maisema-arkkitehdin tutkinnon. Uusi korkeakoulu tarjoaa 12 kandidaatin tutkintoon johtavaa koulutusohjelmaa, 22 maisteriohjelmaa sekä taideteollisen alan ja insinööritieteiden tohtoriohjelmat. Korkeakoulun laitokset jatkavat toimintaansa nykyisissä tiloissaan Helsingin Arabianrannassa ja Espoossa Otaniemessä siihen saakka, kunnes uuden korkeakoulun tarvitsemat uudet tilat saadaan valmiiksi Aalto-yliopiston yhteiselle kampukselle Otaniemeen arviolta 2015.

Julkaistu 8.11.2011

Takaisin