Vantaan Pyhän Laurin kappelille European Copper Award -palkinto

Kilpailun voittaja julkistettiin 27. syyskuuta Brysselissä pidetyssä palkintojenjakotilaisuudessa. Kilpailuun voittajaksi valittiin Avanto Arkkitehdit Oy:n suunnittelema Pyhän Laurin kappeli Vantaalla. Kaikkiaan 66 korkeatasoista työtä eri puolilta Eurooppaa osallistui vuoden 2011 kilpailuun.

Palkintoraati valitsi seitsemästä loppukilpailijasta selväksi voittajaksi kappelin, jonka suunnittelusta ovat vastanneet Avanto Arkkitehdit Oy, Anu Puustinen ja Ville Hara Helsingistä.

Kappelissa on käytetty samoja materiaaleja kuin lähialueen vanhoissa rakennuksissa ja kappelin katto on patinoitua kuparia, kuten lähellä sijaitsevassa keskiaikaisessa Pyhän Laurin kirkossakin. Monissa sisätilojen katoissa on käytetty siirrettäviä, reijitettyjä taiteilija Pertti Kukkosen käsin patinoimia kuparilevyjä. Salien suurissa lasiseinissä on patinoitua kupariverkkoa, joka erottaa sisätilat ja ulkopuolella sijaitsevan hautausmaan toisistaan. Arkkitehtuurissa verkko symboloi rajaa maallisen maailman ja tuonpuoleisen välillä. Kappelisalista näkee verkon läpi hämärästi ulkona olevaan puutarhaan.

Tuomaristo piti kohdetta erittäin vaikuttavana ja arvosti erityisesti tilan, valon ja eri materiaalien esimerkillistä käyttöä. Kaiken kaikkiaan kohteessa on onnistuttu luomaan kuparia käyttäen levollinen ja harras tunnelma, korostamatta yksittäistä materiaalia kuitenkaan liikaa.

- Tavoitteena oli rakennus, jonka käyttöikä olisi vähintään 200 vuotta, mikä tarkoitti kestävien materiaalien käyttöä, laatua ja pitkäikäisyyteen panostamista, kertovat arkkitehdit.

Tuomaristo koostui neljästä arkkitehdistä, jotka kaikki ovat voittaneet Copper in Architecture –palkinnon aikaisemmin - Einar Jarmund, Patrick Genard, Pia Salin ja Keith Williams. Tuomariston puheenjohtajana toimi Architectural Review –lehden päätoimittaja Catherine Slessor.

Lisätietoja ja kuvia kaikista 66 kohteesta löytyy osoitteesta: http://www.copperconcept.org/awards.

Copper in Architecture –palkinto

European Copper Institute jakaa The European Copper in Architecture –palkinnon tunnustuksena kuparin käytöstä eurooppalaisissa arkkitehtuurissa. Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi. Vuoden 2011 kilpailu oli järjestyksessään 15.

Kilpailun tarkoituksena on löytää arkkitehtuurisesti merkittäviä rakennuksia, joissa kuparin mahdollisuudet ja materiaalin inspiroiva käyttö tulevat taidokkaasti esille. Kuparin monipuolinen käyttö katoissa, julkisivuissa, sisustuksissa tai muissa elementeissä, ympäristö huomioiden, ovat tärkeitä kriteereitä voittajaa arvioitaessa.


Julkaistu 29.9.2011

Takaisin