Kansainvälinen arkkitehtiprojekti loi paviljongin Turun kaupungintalon puistikkoon

(Turku2011 tiedote 19.8.2011)

Osana Turun kulttuuripääkaupunkivuotta Turun kaupungintalon puistikkoa kaunistaa uusi Pudelma-paviljonki. Paviljonki on puusta ”kudottu” rakennelma, joka on esillä ja avoinna puistikossa näillä näkymin syyskuun loppuun saakka. Pudelmassa nähdään syyskuun aikana myös arkkitehtuuriin liittyvä näyttely.

Pudelma on mittava yhteistyöprojekti, jossa on mukana arkkitehteja, arkkitehtiopiskelijoita ja insinöörejä Columbian yliopistosta (New York), Oulun yliopistosta ja Aalto-yliopistosta. Yhteistyökumppaneita ovat lisäksi Turun kaupunki, Turku 2011 -säätiö ja Finnforest.

Yksi Pudelman alullepanijoista on turkulainen arkkitehti Eero Lunden, joka on valmistunut sekä Oulun että Columbian yliopistoista. Lunden halusi suunnitella kotikaupunkiinsa jotakin erikoista kulttuuripääkaupunkivuodeksi, ja sai innostettua mukaan opinahjonsa.

- Halusimme yhdistää perinteisen suomalaisen puurakentamisen uusimpiin tietokoneavusteisiin valmistusmenetelmiin. Olemme mielestämme onnistuneet erinomaisen hyvin, Lunden sanoo.

Pudelma vahvistaa Turun kulttuuripääkaupunkivuoden arkkitehtuuriin liittyvää ohjelmaa. Arkkitehtuuriin liittyy myös Aurajokeen suunniteltu Jokipaviljonki, joka valmistuu ensi vuodeksi. Paviljonkikilpailun satoa on tarkoitus myöhemmin esitellä Pudelmassa.

Opiskelijoiden suunnittelema ja toteuttama Pudelma on verkkomainen puusta koostettu rakennelma, joka on noin 70 neliömetrin kokoinen. Paviljonki koostuu 490 kappaleesta, jotka on jyrsitty algoritmisuunnittelua hyödyntäen. Puuosat on työstetty Woodpoliksen Kuhmon työstökeskuksessa. Mukana on rakennusyrityksiä myös Varsinais-Suomesta.

Columbian yliopisto on tehnyt vastaavan projektin opiskelijoiden ja eri yhteistyökumppaneiden kanssa myös Torinossa vuonna 2008, Madridissa vuonna 2009 ja Tokiossa vuonna 2010. Pudelman suunnittelu ja rakentaminen on suurin projekti, jonka yliopisto on tähän mennessä tehnyt.

Julkaistu 19.8.2011

Takaisin