Arkkitehtipäivät Turun Logomossa – teemana ASUKAS

Lehdistötiedote
Julkaisuvapaa 11.5.2011

Arkkitehtipäivät Turun Logomossa – teemana ASUKAS


Suomen Arkkitehtiliitto SAFAn vuotuiset Arkkitehtipäivät järjestetään vuoden 2011 kulttuuripääkaupungissa Turussa. Luovan talouden, taiteen ja kulttuurin keskuksessa Logomossa pidettävän kaksipäiväisen seminaarin teemana on tänä vuonna ASUKAS. Tiedossa on kiinnostavia puheenvuoroja ja keskustelua mm. uudesta suomalaisesta asuntosuunnittelusta, asukasosallistumisesta ja Viron asuntorakentamisesta. Nimekkäiden luennoitsijoiden joukossa on vuoden 2010 arkkitehtuurin Pritzker-palkinnon saanut Ryue Nishizawa japanilaisesta SANAA-arkkitehtitoimistosta.

- Asuntotyypit on perinteisesti Suomessa suunniteltu ydinperheille, pariskunnille ja yksineläjille. Merkkejä valtavirrasta poikkeavasta asuinrakentamisesta on alkanut näkyä vasta aivan viime vuosina. Myös asukkaiden tiiviimpi osallistuminen rakennushankkeeseen mm. ryhmärakennuttamisena on meillä vielä alkutekijöissään. Suomen Arkkitehtiliitto haluaa tämän vuoden Arkkitehtipäivillä herättää keskustelua laadukkaasta, monimuotoisesta ja asukkaiden eri elämäntilanteet huomioon ottavasta asumisesta, arkkitehtipäivien suunnittelutyöryhmän puheenjohtaja Maarit Kaipiainen sanoo.

Arkkitehtikunta ja koko kiinteistö- ja rakennusala on haasteen edessä: on kyettävä vastaamaan nykyistä monipuolisempien asumisratkaisujen tarjoamiseen ihmisten eri elämänvaiheissa. Asukkaan paikka on suunnittelun keskipisteessä.

Arkkitehtipäivien luennoitsijat ovat kansainvälisiä ja kotimaisia arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun huippuja. Turun kaupungin pitkäaikainen kaavoitusarkkitehti Iina Paasikivi tuo asumiskeskusteluun paikallista näkökulmaa. Virolaisen MAJA-arkkitehtuurilehden päätoimittaja Triin Ojari esittelee uuden virolaisen asuntoarkkitehtuurin virtauksia. Tuoretta suomalaista asumista puolestaan esittelevät nuoret suomalaistoimistot: Playa Arkkitehdit, Huttunen–Lipasti–Pakkanen ja Anttinen Oiva Arkkitehdit.

Fantastic Norway -toimiston perustaneet Erlend Blakstad Haffner ja Håkon Matre Aasarød pyrkivät suunnittelumetodissaan ottamaan asukkaat ja käyttäjät aktiivisesti mukaan. Toimiston sielu on kirkkaanpunainen matkailuvaunu, joka toimii arkkitehtuurikeskusteluiden ja työpajojen liikkuvana alustana, ja jolla matkataan hakemaan ideoita ja ehdotuksia kollektiivisen suunnittelun pohjaksi.

Arkkitehtipäivien yhteydessä jaetaan myös perjantaina 13.5. julkistettavat SAFA- ja Wuorio-palkinnot.

Lehdistön edustajat ovat tervetulleita osallistumaan kaksipäiväisen seminaarin luennoille. Ilmoittautumiset ja haastattelupyynnöt: tiedottaja Päivi Virtanen, paivi.virtanen @ safa.fi p. 050 570 4180.

Paikka:
Logomo C, Köydenpunojankatu 14, Turku
http://www.logomo.fi

Lisätietoja:
- Maarit Kaipiainen, Arkkitehtipäivien suunnittelutyöryhmän pj, p. 050 565 8868
- Pia Selroos, koulutusvastaava, SAFA, p. 041 528 2952
- Päivi Virtanen, tiedottaja, SAFA, p. 050 570 4180 (kuva- ja haastattelupyynnöt)

Arkkitehtipäivät
  Luennoitsijat

Julkaistu 11.5.2011

Takaisin