Serlachius-museo Göstan suunnittelukilpailuun tuli 579 ehdotusta

"Kiinnostus kilpailuumme on yllättänyt laajuudellaan. Talven aikana Joenniemen miljööseen on käynyt tutustumassa arkkitehteja ympäri maailmaa. Kilpailuehdotuksia on tullut jokaisesta maanosasta, aina Australiaa ja Etelä-Amerikkaa myöten", kertoo Serlachius-museoiden talous- ja hallintojohtaja Juha Roponen.

Hieman vajaa kolmannes kaikista ehdotuksista, 181 kappaletta, on Suomesta. Seuraavaksi eniten kilpailutöitä on vastaanotettu Italiasta, Saksasta ja Espanjasta.

Voittaja ja muut palkittavat ehdotukset julkistetaan kesäkuussa. Rahapalkintoina jaetaan yhteensä 110 000 euroa. Seitsenhenkisen palkintolautakunnan puheenjohtajana toimii Gösta Serlachiuksen taidesäätiön hallituksen puheeenjohtaja Henrik de la Chapelle.

Joenniemen kartanon alueelle nousevan uudisrakennuksen kokonaispinta-ala tulee olemaan noin 4 700 neliötä, ja se viisinkertaistaa Gösta-museon nykytilat.

Gösta-museon yhteyteen halutaan arkkitehtuuriltaan vaikuttava uudisrakennus, joka sopii luontevalla tavalla kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen ympäristöön. Kartano ja sitä ympäröivä puisto ovat Museoviraston kulttuuriperintökohde. Uudet tilat voidaan suunnitella joko nykyiseen kartanorakennukseen kiinni tai siitä erilleen, kuitenkin niin, että tilojen välillä on sisäyhteys.

Vuorineuvos Gösta Serlachiuksen rakennuttama kartanorakennus jää tulevaisuudessakin näyttelytilaksi. Uuden museokokonaisuuden avaaminen pyritään ajoittamaan vuoteen 2013, jolloin taidesäätiö juhlii 80-vuotista toimintaansa.

Lisärakennushankkeen kustannusarvio on noin viisitoista miljoonaa euroa.

Julkaistu 18.3.2011

Takaisin