Keskisuurissa kunnissa vähän arkkitehtitoimistojen suunnittelemia rakennuksia

Lehdistötiedote
21.12.2010

Keskisuurissa suomalaisissa kunnissa on vain niukasti arkkitehtitoimistojen suunnittelemia rakennuksia. Kärkeen nousevat odotetusti suurimmat kunnat, sekä pienemmistä kunnista Punkaharju. Arkkitehtitoimistojen Liiton julkaisema Toimistoluettelo tarjoaa ensimmäistä kertaa tilastotietoa ATL arkkitehtitoimistojen ja niiden suunnittelemien kohteiden koosta, sijainnista ja rakennustyypeistä.

Vuodesta 1994 lähtien julkaistun, laajalla kuvareferenssiosiolla varustetun Toimistoluettelon tavoitteena on auttaa arkkitehtipalvelujen tilaajia löytämään parhaat mahdolliset suunnittelijat hankkeelleen. Luetteloa jaetaan mm. kuntien ja niiden eri toimialojen johtajille, rakennusliikkeille, kansanedustajille sekä suurlähetystöihin Suomessa ja ulkomailla.

ATL arkkitehtitoimistot työllistävät suurimman osan yksityisellä sektorilla toimivista arkkitehdeista. Kaikki ATL arkkitehtitoimistot ovat läpäisseet tiukat ammatilliset pätevyysvaatimukset.

Toimistoluettelon tilasto-osio havainnollistaa luettelossa esitettyjen projektien jakaantumisen paikkakunnittain. Väkilukuun suhteutettuna eniten ATL arkkitehtitoimistojen suunnittelemia kohteita löytyy Helsingistä, Kauniaisista, Espoosta ja Vaasasta. Pienemmistä paikkakunnista tilastoissa kunnostautuu Punkaharju: suhteessa pieneen väkilukuun kolmekin kohdetta on paljon. Vähiten arkkitehtitoimistojen suunnittelemia projekteja on puolestaan keskisuurissa suomalaisissa kunnissa, kuten Nurmijärvellä, Kouvolassa, Hyvinkäällä ja Nokialla.

Keskimääräinen arkkitehtitoimisto työllistää 7-8 henkilöä
Keskimäräinen ATL:n jäsentoimisto on perustettu vuonna 1987, siellä työskentelee 1,6 osakasta ja 7,6 työntekijää. 57 % toimistoista työllistää 1-5 henkilöä. Perinteisesti pienten yritysten arkkitehtialallakin keskittymisaste on nousussa mm. yhä suurempien ja vaativampien julkisten hankintojen kilpailuttamisen myötä. Myös pienten toimistojen verkottuminen on yhä yleisempää.

Arkkitehtitoimistoja perustettiin Suomessa eniten 1980- ja 1990 –luvuilla. Huippuvuosia olivat 1988 ja 1999. Talouskriisistä ala kärsi pahemmin vain vuoden 2008.

ATL arkkitehtitoimistojen sijoittumista kuvaava kartta kertoo, että arkkitehtipalveluja on saatavilla melko kattavasti koko maassa, myös pienemmillä paikkakunnilla. Vain harvaan asutusta Itä-Lapista on pitkä matka lähimpäään arkkitehtitoimistoon. Eniten arkkitehtitoimistoja, 131, on luonnollisesti Helsingin alueella.

Lisätietoja ja toimistoluettelopyynnöt:
- Vesa Juola, toiminnanjohtaja, ATL, p. p. 0400 654 73
- Kimmo Liimatainen, kehityspäällikkö, ATL, p. 0400 810 273
- Päivi Virtanen, tiedottaja, ATL, p. 050 570 4180

ATL on itsenäinen elinkeinoelämän etujärjestö, jonka tarkoituksena on rakentamisen ja ympäristön laadun parantaminen arkkitehtipalveluja kehittämällä.
ATL Toimistoluettelo kansi

Julkaistu 21.12.2010

Takaisin