Vuoden 2010 Ympäristörakenne: Uutelan kanava tuo veden kaupunkiin

Rakennustuoteteollisuus RTT:n ja Puutarhaliitto ry:n järjestämän kilpailun tulokset on julkistettu. Uutelan kanava ympäristöineen on Vuoden 2010 Ympäristörakenne. Kanava sijaitsee Helsingin Aurinkolahdessa.

Uutelan kanava ympäristöineen on erinomaisella suunnittelulla, tasokkaalla toteutuksella ja korkeatasoisilla materiaaleilla aikaansaatu ympäristökokonaisuus. Peräti 700 metriä pitkä ja 12-45 metriä leveä rakennettu kanava istuu erinomaisesti rakennetun kaupungin ja luonnontilaisen maiseman väliseen tilaan.

Kanavan linjakas rantarakentaminen asuinkorttelien puolella liittää kanavan luontevasti korkeatasoisiin kerrostalokortteleihin luoden niille rauhallisen jalustan. Vastaavasti taas Uutelan virkistysalueen puoleisen rannan Kauniinilmanpuisto silokallioineen ja vaihtelevine istutuksineen liittää kanavan saumattomasti luonnonmaisemaan.

Houkuttelee toimintaan
Tuomalla meri kanavana kaupunkirakenteeseen on Uutelassa taidokkaasti rikastutettu ympäristöä. Kanava-alueesta on tullut toiminnallinen kokonaisuus, jossa erilaiset vesialueet houkuttelevat ihmisiä kanavan äärelle kalastamaan, uimaan, kahlaamaan tai vain viihtymään ja nauttimaan maisemasta.

Kanavan erisyvyisten osien porrastuksen ansiosta kanavaan on muodostunut turvallisia alueita erilaisille toiminnoille. Esimerkiksi kanavan pohjukassa oleva pisaran muotoinen kahluuallas soveltuu lasten vesileikkeihin ja mahdollistaa jopa pyörätuolilla veteen laskeutumisen. Korkea vesiputous tuo alueelle veden rauhoittavan solisevan äänen sekä tarjoaa mahdollisuuden elämykselliseen putouksen takaa kulkemiseen.

Lisää alueen viihtyisyyttä
Uutelan kanava ympäristöineen on hallittu ja näyttävä maisemakokonaisuus, josta löytyy myös runsaasti visuaalisia, ympäristötaiteenomaisia elämyksiä tarjoavia yksityiskohtia. Tällaisena se kohottaa koko asuinalueen viihtyvyyttä ja arvostusta sekä täydentää erinomaisesti alueen muuta tasokasta ympäristörakentamista.

Kanavan ympäristöineen on rakennuttanut Helsingin kaupungin rakennusvirasto. Sen suunnittelusta on vastannut Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy yhdessä WSP Finland Oy:n kanssa. Kanavaidea perustui kansainvälisen kutsukilpailun vuonna 1996 voittaneeseen Aurinkolahden kaavasuunnitelmaan, jonka laati arkkitehti Timo Vormala. Vuoden 2010 Ympäristörakenteen ovat toteuttaneet Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara, Niska & Nyyssönen Oy ja Skanska Infra Oy.

Lisätietoja:
Puutarhaliitto ry, Pekka Metsola, 040 552 2004
Rakennustuoteteollisuus RTT ry, Seppo Petrow, 0500 422 652
Tuomariston puheenjohtaja, Pekka Leskinen, 020 792 0841

Julkaistu 15.10.2010

Takaisin