Timo Sarpaneva -näyttely

Helsinki, Designmuseo 23.3.2018 - 23.9.2018

Designmuseon laaja ja kattava näyttely Timo Sarpanevasta tuo esille ennenäkemätöntä materiaalia Sarpanevan uran varrelta: lahjakkaan graafisen taiteen opiskelijan oppilastöitä, painokangas- ja tekstiilimalleja ja paljon sellaista materiaalia, jota ei ole aiemmin ollut esillä. Näyttelyssä on esillä myös Sarpanevan keskeiset lasiteokset kuten Kajakki (1954) ja Orkidea (1954). Näyttelyssä nähdään myös Montrealin maailmanäyttelyyn vuonna 1967 toteutettu suurikokoinen Ahtojää teos, jossa Designmuseon versiossa on esillä 210 lasiosaa. Näyttelyssä taiteellisen työskentelyn rinnalla nähdään monipuolinen otos hänen käyttöesineistöään.

Näyttelyn keskeisenä materiaalina on Marjatta Sarpanevan kuvaamat ainutlaatuiset videotallenteet Timo Sarpanevasta. Niissä ollaan eri lasihyteissä, tehtailla ja tuttujen ihmisten seurassa: Iittalassa, Nuutajärvellä ja Muranossa Venetsiassa; Helsingissä ja Washingtonissa. Lisäksi materiaaleissa on haastattelunauhoja, joissa Sarpaneva kertoo omasta työstään ja teoksistaan. Aalto Yliopiston elokuvaleikkauksen professori Anne Lakanen on editoinut näyttelyssä käytetyt projisoinnit ja filmit.

Lisätietoa: http://www.designmuseum.fi/fi/exhibitions/timo-sarpaneva/

NÄYTTELYYN LIITTYVIÄ TAPAHTUMIA

Timo Sarpaneva -näyttelyn tapahtumissa tutustutaan legendaariseen muotoilijaan lähietäisyydeltä, perehdytään lasiin muotoilun ja taiteen materiaalina ja inspiroidutaan Sarpanevan luovuudesta. Tarkempi ohjelma julkaistaan myöhemmin.

Lauantaina 24.3. klo 13 Marjatta Sarpaneva kertoo Timo Sarpanevasta
Designmuseon näyttelyssä Marjatta Sarpanevan 1990- ja 2000-luvuilla kuvaamat videotallenteet avaavat uuden näkökulman suomalaisen muotoilun legendaariseen hahmoon. Timo Sarpaneva korosti yhteistyön merkitystä suunnittelijan ja käsityöläisten ja tehtaan välillä. Teollisuudessa toimivalle muotoilijalle keskeistä olivat sosiaaliset taidot ja halu työskennellä “tehtaan lattialla”, yhdessä käsityöläisten kanssa.

Designillat tiistaina 27.3. ja 29.5. klo 17-20
Designmuseon maaliskuun ja toukokuun ilmaisilloissa tutustutaan muotoilijalegenda Timo Sarpanevaan (1926–2006) ja lasin puhaltamisen elävään perintöön. Ohjelmassa keskusteluja, työpajoja ja opastuksia.
Liittyvää tietoa

Lataa esite PDF-muodossa