Kuinka Suomi modernisoitiin – 200 piirustuksen tarina

Helsinki, Arkkitehtuurimuseo, iso näyttelysali, Kasarmikatu 24, 00130 Helsinki 1.3.2017 - 27.8.2017

Modernin yhteiskunnan syntymiseen johtanut teollinen vallankumous kiihtyi Euroopassa 1800-luvun lopussa. Suomi oli tiiviisti mukana kehityksessä. Näyttelyssä seurataan yhteiskunnallisen, taloudellisen ja teknologisen muutoksen vaikutuksia suomalaiseen arkkitehtuuriin 1800-luvun lopulta nykypäivään.

Suomen itsenäistyttyä kansakunnalla oli tietoinen pyrkimys esiintyä vireänä modernina valtiona. Suomalaiset arkkitehdit toimivat uudistusten eturintamassa. He omaksuivat nopeasti funktionalismin ideologian ja suhtautuivat avoimesti uuden betonirakennustekniikan suomiin mahdollisuuksiin. Tämä näkyi muun muassa osuuskauppaliikkeen rakennuksissa, bensa-asemissa, elokuvateatterien ja hotellien arkkitehtuurissa.

Sotien jälkeen, sotakorvausten toimittamisen luomassa paineessa, uudistettiin kaupan ja teollisuuden arkkitehtuuria. Ympäri maata pystytettiin tyylikkäitä ostoskeskuksia. Tehtaita ja voimalaitoksia rakennettiin Neuvostoliiton puolelle jääneiden rakennusten tilalle. Hyvinvointia ja terveyttä palvelemaan rakennettiin uimahalleja ja maauimaloita.

Lisätietoja:
tiedottaja Ilona Hildén
Puh. 045 7731 0468
ilona.hilden(@)mfa.fi
http://www.mfa.fi
Liittyvää tietoa

Lataa esite PDF-muodossa